— Nå frykter jeg å få kjeft fra folk i blokka, sier østerrikeren, som var så begeistret at han bare måtte få det ut.

For mens Stöckl var hjemme på Bjølsen i Oslo for å passe på fruen som har termin 26. mars, leverte Forfang sitt livs hopprenn i verdenscupen. Unggutten fra Tromsø satt igjen som nest sist i finalen under rennet i tyske Titisee-Neustadt, og klinte til med 143 meter. Bak ham kom slovenske Peter Prevc, sesongens mestvinnende hopper, men denne gangen kom han til kort (138,5 meter). Forfang hadde lært.

Kontrollerte nervene

Forfang hadde vært i en lignende situasjon i rennet i polske Wizla i forrige renn. Da gikk det ikke som planlagt. Han ledet foran finalen, men klarte ikke presset ved å være sistemann ut, men endte som nummer fire.

— Da hadde han høye skuldre. Han klarte ikke å fokusere, og fortalte at han fikk mange tanker i tilløpet. Han var åpen og ærlig rundt dette, og det er første steg på veien til å komme seg videre. Det hadde vi pratet om det, sier Stöckl.

Landslagstreneren var derfor sikker på at han denne gangen ville komme seg gjennom nerveduellen på en god måte. Vi hadde en plan.

Stöckl hadde ingen kontakt med eleven sin underveis, men stolte på at Magnus Brevik og Andreas Vilberg fikset den oppgaven.

— Det var helt fantastisk at han klarte det. Det er så høyt nivå i denne idretten nå, men han leverte to meget gode hopp, og det siste var lengst av alle.

Kenneth Gangnes tok seg opp fra ellevteplass til pallens tredje trinn.

— Han hadde ikke flyt i første omgang, men var teknisk bedre i finalen. Og dermed fikk vi vår 22 pallplass, og kan fortsatt ta rekorden som er 24 i løpet av en sesong, ler Stöckl.

Følelsene måtte ut

Vinneren Johann Forfang kan ikke annet enn å le når han hører trenerens reaksjon.

— Det var artig, og jeg skreik ganske høyt jeg også. Dette var spesielt stort for meg etter så mange år som skihopper. Det kjentes godt å få denne uttellingen.

Forfang forteller at han har hatt svineinfluensa, og fått ødelagt litt av sesongen.

— Under rennene i Granåsen og Holmenkollen hadde jeg feber, og det var derfor jeg valgte å stå over rennene i Almaty og Kasaksthan, for å hente meg inn. Jeg orket ikke en Asia-tur.

Gangnes med på pallen

Kenneth Gangnes tok et stort hopp fra ellevteplass etter første omgang, og rett opp på pallens tredje trinn. Sistehoppet på 140 meter var elegant.

— Man blir fort hektet av i dette sirkuset hvis man ikke leverer på topp, men det klarte jeg i finalen, sier totningen, som tok sin niende pallplass denne sesongen.

— Når det gjelder Johann, så var det stort og ham vel unt. Han ble jo snytt for seieren i Wizla, og derfor var det sterkt å ta det her, mener Gangnes.

Fem norske hoppere inne blant topp ni forteller om et strålende norsk lag. Sportssjef Clas Brede Bråthen er glad for at Forfang benyttet sjansen, når han fikk den.

— Johan var utrolig glad og sendte varme tanker til alle som har hjulpet ham på veien. Han har vært god, men ikke god nok til å vinne. Det var han denne gangen. Det var sterkt at han ble Prevcs overmann. Johann har blomstret veldig i det systemet vi har nå, og tatt steget fra en veldig god junior, til en av verdens beste seniorhoppere.

Tromsøværingen hindret Prevc i å ta verdenscupseier nummer 14 denne sesongen. Han var dessuten 5,7 poeng foran sloveneren til slutt. Dette var Norges seier nummer 102 i historien, og den fjerde denne sesongen.

Nå gjenstår søndagens individuelle renn, og to konkurranser i Planica kommende helg. Det er imidlertid meldt litt dårligere vær i Titisee-Neustadt.