Det er ingen forskjell på benkesliteren eller toppscoreren når de deler pengene seg imellom.

UEFA deler ut 2,8 milliarder kroner til deltagerlandene i EM i Frankrike.

Norges Fotballforbund forventer å få utbetalt 112 millioner kroner av Det europeiske fotballforbundet (UEFA) dersom landslaget kvalifiserer seg til neste sommers EM.

— Av dette skal spillerne, i henhold til bonusavtalen med NFF, ha 25 prosent, sier Tom Fodstad, leder for salg og forretningsutvikling i NFF.

Dermed ligger det nesten 30 millioner kroner i potten for landets beste fotballmenn i kampene mot Malta og Italia.

Tallet er et minimumsbeløp. Det vil øke om resultatene i Frankrike blir gode (se faktaboks).

Hvem bør spille mot Malta?

Solidarisk fordeling

De 28 millionene vil bli fordelt ut fra hvor mange ganger spillerne er tatt ut i troppen i kvalifiseringskampene på veien mot et eventuelt EM. Det betyr ingenting om man har briljert på banen eller hatt sete på benken. Tredjekeeperen vil få like godt betalt som toppscoreren.

— Flat struktur er en veldig god ordning. Personlig synes jeg det skaper et ekstra samhold i laget, når alle får like stor bonus. Jeg er ikke noen tilhenger av at de som spiller mest, skal ha mest utbetalt. Fotball er et lagspill og alle bidrar selv om ikke alle får spille. Så kan man heller fordele ut ifra antall ganger i troppen. Men dette er min mening, sier Tom Høgli, backen som har vært fast inventar under Per-Mathias Høgmo, men som denne gang har meldt forfall på grunn av en skade i ryggen.

Med 23 spillere i en normal tropp betyr det at en spiller som har vært tatt ut til hver kvalikkamp, vil få utbetalt over én million kroner.

Per Mathias Høgmo kan lede Norge til det første herremsterskapet siden 2000. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

Dette er vel fortjent, mener Fodstad.— De siste 8–10 årene har vi hatt en avtale hvor spillerne ikke får kampbonus for å spille for Norge gjennom året, men de får denne potten om de kvalifiserer seg til et mesterskap. Det har de etter vår mening, ærlig fortjent. Det er de som spiller og tar oss dit, og de har da ikke mottatt kampbonuser på mange år siden vi ikke har kvalifisert oss, sier han.

Det kan bli tøffe værforhold for Norge i Roma:

Enorm inntektsvekst

Da Norge deltok i EM i 2000, var den samlede prispotten i mesterskapet på i overkant av 1 milliard kroner med dagens kurs. Siden den gang har pengebingen til UEFA vokst kolossalt, og det er ventet at det er 2,8 milliarder på deling denne gang, ifølge blant andre totalsportek.com. Det er opp nesten 800 millioner kroner fra mesterskapet i Polen og Ukraina for tre år siden.

Dette kommer de norske spillerne til å nyte meget godt av om de kvalifiserer seg.

Martin Ødegaard etter onsdagens trening.

For første gang vil 24 lag være med i EM. Men selv om det blir åtte flere lag å dele pengene på, fører det også til betydelig større inntekter.— Turneringen øker relevansen og interessen i åtte ekstra markeder. Det er viktig for sponsorene som får markedsført seg hos flere lokale samarbeidspartnere, sier Guy-Laurent Epstein, markedsdirektør i UEFA til Sports Sponsorship Insider.

51 kamper er 65 prosent opp fra tidligere turneringer, og det vil være 80 prosent flere billetter tilgjengelig enn ved forrige EM.

I 2012 ble kampene spilt i Polen og Ukraina. At det nå er Frankrike som arrangerer betyr ekstra penger i lommen også på spillerne som blir med.

— For første gang på 20 år blir turneringen arrangert i et av de fem største markedene, noe som gjør det ekstra interessant for kommersielle partnere, sier Epstein.

Norges nye forsvarssjef:

En særnorsk modell

Selv om spillerne i utgangspunktet ikke får betalt for å spille for Norge, får de penger for det de gjør i markedssammenhenger for Fotballforbundet. I 2014 ble det ifølge årsrapporten overført syv millioner kroner fra NFF til en såkalt spillerpool. Det var 200.000 kroner mer enn året før.

Også disse pengene fordeles etter hvor mange landslagssamlinger man har deltatt på.

— Alle landslag i Europa betaler sine spillere for at de er med, både for å spille kamper og for markedsrettigheter. Slik er det ikke i Norge, sier utviklingsdirektør Ronny Aasland.

Tom Høgli startet kampen mot Bulgaria som kaptein. Her jubler han etter seieren. Nå er han ute med skade. Foto: NTB SCANPIX

Han sier den norske modellen er enestående i Europa.— Ingen spillere får penger for sin egen del. Vi er stolte av å ha et slikt landslag, sier han.

Tom Høgli mener det fungerer veldig fint med en ordning uten ordinær lønn eller individuelt tilpassede avtaler etter hvor mange kamper man spiller.

Spillerne har valgt å gi noe av pengene fra markedspotten til veldedige formål hvert år. I forbindelse med forrige landskamp overrakte de 200.000 kroner til hjelp for Syria-flyktningene.

— Det skulle bare mangle. Som jeg har sagt før: Fotballen er privilegert som mottar såpass store inntekter fra TV, sponsorer og publikum, og vi spillere tjener godt gjennom klubb og landslag. Da er det vår plikt å gi noe tilbake også, sier Høgli.