STJERNEN — OILERS 3-5

Petter Thoresen vet det. Spillerne vet det. Supporterne vet det. Til og med journalistene vet det.

4-0 i kamper er sterkt. Det er ikke mulig å gjøre det bedre. Oilers er i semifinalen. Det er alt som teller.

Man kunne selvsagt stilt spørsmål med disiplinen, eller bekymret seg over formutviklingen til spillerne i førsterekken. Man kunne latt seg skremme av spillet i overtall, ristet på hodet av de tidvis sløve backene eller ikke forstått hvordan trenerteamet tenker når de bedømmer at alle de syv utlendingene som spilte torsdag kveld er bedre enn Rudolfs Balcers.

Men hva er vitsen? Oilers er i semifinalen. De har gjort jobben og vunnet fire strake kamper mot Stjernen. Det har vært fint, men ikke så mye mer. Seriemesterne har til gode å imponere gjennom en hel kamp. Men slapp av. Det kommer.

Veien videre

Da Kristian Forsberg kom tilbake etter en kjapp legesjekk i garderoben og ordnet 5-3 i tomt bur helt mot slutten av den fjerde kvartfinalekampen torsdag kveld, kunne alle med Oilers-sympati og skarre-r smile. Nå kan spillerne nyte litt fri mens de venter på semifinalemotstanderen og trenerne glede seg over å ha kommet over det første hinderet uten skader.

Oilers har ikke hatt for vane å overbevise i kvartfinalen. Lite folk på tribunen, lite engasjement rundt kampene og et resultat som i stor grad er gitt på forhånd. I fjor erkjente Christian Dahl-Andersen at spillerne slet med å komme helt opp på nivå i kvartfinaleserien. Motivasjonen var liksom ikke der. Kvartfinalen ble mer en transportetappe mot semifinale og finale. Den gangen endte det med gull.

Bra å avgjøre tidlig

Nå var det riktignok ikke mye som lignet på gull i den første perioden torsdag kveld. Stjernen skjøt bare åtte skudd mot mål, men ledet 3-1 etter 20 spilte minutter. Petter Thoresen byttet målvakter i den første periodepausen og gjorde om på backparene. Det så ut til å vekke spillerne. Når så utligningen satt helt mot slutten av den tredje perioden etter massivt Oilers-press, var det fortjent. Sekunder senere kom også 4-3. — Vi gjorde en svak førsteperiode, men derfra og inn var vi klart best. Vi dundret over dem og vant helt fortjent, oppsummerer Tommy Kristiansen – som har vært en del av den beste Oilers-rekken i kvartfinaleserien. Sammen med Peter Lorentzen og Kristian Forsberg gjorde Kristiansen nok en god kamp i Fredrikstad torsdag kveld.

— Det er alltid positivt å avgjøre serier i sluttspillet så tidlig som mulig. Nå skal vi trene godt inn mot semifinalen mens vi venter på motstander. Jeg håper alle de andre kvartfinalene går til syv kamper, så er det samme for meg hvem vi møter, sier Kristiansen.

— Det er naturlig at vi svinger litt i prestasjonene. Samtidig er det jo ikke bra at det skjer, men vi finner ut av det og ordner opp til slutt. Så får det heller være at vi ikke starter helt som vi vil. Det blir ikke så mye deiligere enn å snu det på slutten. 4-0 i kamper var det vi satt oss som mål før kvartfinalen – og det klarte vi, sier Dennis Sveum.

Storhamar videre

Lillehammer ble lett match for Storhamar. Gjestene knuste naborivalen 5-0 i Kristins Hall etter et hattrick av Jacob Berglund. Tre av Storhamars mål kom i løpet av mjøsderbyets fem siste minutter.

Vålerenga sto med to tap i begge bortemøtene med Frisk Asker i kvartfinalen. Derfor hadde Oslo-laget press på seg for å levere hjemme på Jordal og sikre 2-2 etter fire kamper. Espen «Shampos» Knutsens menn slo til med 7-3-seier.

François Fortier markerte seg med to mål og to assist i det målrike lokaloppgjøret. Det sto 3-2 før siste periode, men tre raske VIF-mål ga til slutt en klar seier.

Lørenskog utlignet sin sluttspillserie mot Sparta med 2-1-seier torsdag. Mats Frøshaug ble matchvinner 2.02 minutter ut i forlengningen. Mats Trygg ga vertene ledelsen tidlig, men Sparta slo tilbake ved Fredrik Jacobsen nesten fire minutter ut i midtperioden.