Amerikansk fotball er dypt forankret i den amerikanske kulturen. Dermed er også idrettens store liga, NFL (National Football League), en skikkelig gullkalv for TV-selskapene.

I november 2015 skrev for eksempel avisen USA Today at alle de 12 mest sette TV-programmene i USA den høsten hadde vært NFL-kamper.

Amerikansk fotball er stadig vanvittig populært. Her har superstjernen Peyton Manning kontroll under Super Bowl i februar, da Denver Broncos beseiret Carolina Panthers. Foto: AP

Nå kan den enorme interessen for amerikansk fotball også påvirke utfallet av den amerikanske valgkampen. Det virker hvert fall republikanernes omstridte kandidat Donald Trump (70) å være overbevist om. Fikk du med deg dette? Trump ringte norsk OL-håp midt i valgkampen: — Jeg kjenner ham veldig godt.

Fredag lanserte nemlig Trump en konspirasjonsteori som har fått stor oppmerksomhet i USA. Trump har merket seg at to av de tre TV-debattene mellom han og Clinton vil kollidere med NFL-kamper. Dette hevder han Demokratene og Hillary Clinton bevisst har kjempet for.

Trump antyder altså at det er i Demokratenes interesse at færrest mulig ser TV-debattene.

Trump stemplet Demokratenes oppførsel som «uakseptabel» da han fremmet anklagene i en Twitter-melding.

Beskyldes for løgn

Republikanernes presidentkandidat fikk imidlertid raskt motstand fra flere hold. Trump hevdet først i et intervju med TV-kanalen ABC at han hadde fått støtte fra NFL.

— Debattene kolliderer med to NFL-kamper. Jeg fikk et brev fra NFL, der det stod: «Dette er latterlig. Hvorfor kolliderer debattene» - fordi NFL vil ikke kollidere med debattene. «Fordi debattene kommer til å bli ganske massive, etter det jeg forstår, OK?», sa Trump til ABC ifølge Associated Press.

NFL hevder imidlertid at Trump lyver. Etter ABC-intervjuet gikk nemlig NFL ut og avkreftet at de hadde sendt et brev til Trump.

Overfor Associated Press presiserte et anonymt medlem av Trumps kampanjeapparat at en person tett på NFL hadde gjort Trump oppmerksom på kollisjonene.

Den uavhengige kommisjonen for presidentdebatter i USA har også gått ut mot Trumps påstander. Kommisjonen har påpekt at beslutningene om tidspunktene og stedene for presidentdebattene ble bestemt allerede i september 2015. — Kommisjonen har ikke konsultert de politiske partiene eller kampanjeapparattene i sammenheng med disse beslutningene, het det videre i en pressemelding sendt ut lørdag.

LES OGSÅ: Tennisstjerne poserte med Donald Trump. Fikk kjeft.

Bernie med lignende klage

På sin side er imidlertid Donald Trump overbevist om at Hillary Clinton-kampanjen har hatt innflytelse på berammingen av TV-debattene.

Trump er heller ikke først ute med å presentere en slik konspirasjonsteori. Under Demokratenes primærvalgrunde kom det lignende beskyldninger fra Clintons rival Bernie Sanders.

Bernie Sanders' støttespillere likte dårlig at Demokratenes TV-debatter gikk av stabelen på lørdagskvelder og i feriehelger. Her er Hillary Clinton og Bernie Sanders under en CNN-sendt debatt i april. Foto: AP

Da fikk Demokratene kritikk for å ha arrangert debattene på lørdagskvelder og feriehelger, tidspunkter da seertallene generelt sett er lavere.— Du vet, Hillary Clinton vil at debattene skal kollidere med NFL - akkurat som med Bernie Sanders, da de var på lørdagskvelder da ingen er hjemme, sier Trump.

En talsmann for NFL har sagt at de helst skulle ønske at TV-debattene gikk på andre tidspunkt. Alt tyder imidlertid på at NFL og Donald Trump ikke vil bli hørt.

Det er oppgjørene Atlanta Falcons-New Orleans Saints 26. september og Tampa Bay Buccaneers-Carolina Panthers 9. oktober som må kjempe med Trump og Clinton om TV-seernes oppmerksomhet.