STELVIO (adressa.no): Etter å ha holdt seg tause i debatten rundt den ferske boka "Northug — en familiehistorie", uttaler Northug-familien seg nå for første gang. Det skjer i en uttalelse via manager Are Sørum Langås som adressa.no har fått tilgang til.

I boka tar både Petter og faren John Northug et knallhardt oppgjør med skiforbundet.

— Du skal nesten ikke gjøre noe som helst utenfor boksen før Norges skiforbund opplever det som en provoserende handling. Den minste hendelse kan bli oppfattet som kontroversiell, og verst er det i jentemiljøet. Blir du betraktet som kontroversiell, kan du lett føle deg ensom, sier Petter Northug i boka, som er skrevet av Sverre M. Nyrønning.

- Noen ville ham vondt

Ifølge boka, som beskriver flere konflikter mellom skiforbundet og Northug-leiren, har enkelte av hendelsene satt i gang tanker hos Petter Northug om konspirasjon og at noen ville ham vondt.

Til adressa.no onsdag ettermiddag slo langrennssjef Åge Skinstad tilbake og mener kritikken burde ha kommet på et tidligere tidspunkt.

— Jeg vet ikke hva han sikter til og kjenner meg ikke igjen. Noen av de kommentarene jeg har hørt i dag overrasker meg litt, at det ikke har kommet frem før. Vi har hyppige evalueringer, både etter skirenn og samlinger. Der har det vært rikelig med tid til å si ifra, sier han.

LES OGSÅ:

Skinstad slo tilbake

Skinstad trekker frem at Northug var klar på at det var ingenting han var misfornøyd med når det gjaldt landslagets støtteapparat og opplegg da han gjorde det kjent at han ville bryte med landslaget.

— Det er synd hvis Petter Northug ikke har sagt dette når det har vært anledning til det. At han sier forskjellige ting nå og da han gikk ut av laget overrasker meg litt. Vi prater tross alt om en mann på 27-28 år, sier Skinstad.

I uttalelsen fra manager Are Sørum Langås sier Petter Northug og hans familie dette:

— De betraktninger vi har gitt om fortiden er subjektive og gjenspeiler en del følelser. Det har vi som familie hatt behov for. Vi håper at leserne av boka ser nettopp det. Det oppleves som godt å ha luftet ut de tankene, bli ferdige med dem, nullstille oss og utelukkende se fremover.

- Forandring som hovedargument

I uttalelsen blir det poengtert at Petter Northugs hovedargument for å takke nei til landslaget etter ni år på lag var behov for forandring.

— Vi er trygge på at skiforbundet skjønner sammenhengen betraktningene er gitt i og ikke legger annet i dem enn vi har gjort. Derfor er vi også sikre på at vi kommer til å ha en ryddig og god dialog med skiforbundet om en representasjonsavtale for Petter kommende sesong.

Mens debatten rundt den ferske Northug-boka raser i Norge, oppholder hovedpersonen seg i høyden i Italia.

De tidligere dagene har Petter Northug brukt formiddagen til å gå på ski på breen over Stelviopasset, godt over 3000 meter over havet. I formiddagstimene torsdag gjennomførte han en hard rulleskiøkt i Nord-Italia.

Drar hjem i helga

Torsdag ettermiddag dro han ut på løpetur. Skistjernen har familien, faren John og moren May, med seg under treningsoppholdet, som nå er i ferd med å gå mot slutten. Petter Northug har oppholdt seg i Nord-Italia i snart tre uker.

Fredag skal Petter Northug igjen gå på ski på breen over Stelviopasset. Det er ventet at han reiser hjem fra Italia-oppholdet i løpet av helga.