— Han var «den stygge andungen», men hadde noe ved seg, sier 35-åringen, som har fått Sugarlight til å skinne.

Den sorte vallaken, som kostet noen titusener i innkjøp, er nå på vei mot millionen i premiepenger.

Lørdag starter den i bronsedivisjonsfinalen på Solvalla, men kunne ha vært med i Elitloppet på søndag.

— Jeg trodde aldri at jeg skulle si nei til en slik innbydelse, men det er for tidlig. Hesten er bare fem år.

Det siste året har den forvandlet seg til å bli en løpsmaskin. Den har vunnet 12 travløp og seks på rad i Sverige. Den er blitt en snakkis i svensk travsport, omtalt og diskutert i mange blader og blant travinteresserte.

Hvordan skjedde dette?

Pigg

Hesten er svenskfødt, men har stått på stallen hos Solberg i Fredrikstad de siste årene. Femåringen har riktignok i en periode vært på trening hos Tom Horpestad, som holder til i vårt naboland.

Sugarlight skinner om dagen. Løpet i Sverige lørdag kan bli en ny triumf for ham og trener Frode Solberg. Foto: Mette Bugge

— Da Sugarlight kom tilbake var den full av energi og løpslyst. Den er veldig pigg, sier Solberg, som forteller at gårdens yndling ser ut til å tåle mange løp.- Jeg har fått råd om å ta det litt med ro med den, men vi kjører så lenge jeg føler at han er i form. Treningen på hjemmebane er rolig mellom slagene, sier Solberg.

Tre medeiere

Den svenske kusken Peter Untersteiner sier etter hvert eneste løp at dette ikke er en vanlig hest. Det er Solberg og hans tre medeiere Gunnar Karlsen, Eva Krysko Johansen og Knut Grønlie enig i.

De kommer alle til å følge hesten på nært hold i Sverige.

— Vi må jo det. Hestesport er utrolig engasjerende, sier Krysko Johansen.

Skulle det bli et nytt toppløp på Solvalls lørdag, vil innbydelsen til Oslo Grand Prix 8. juni komme raskere enn raskest.

Det kan bli stort for B.B.S Sugarlight. «Fornavnet» stammer for øvrig fra Bjørkbacken Stutteri, der «andungen» kom fra.

Sportsdøgnet