Elsafadi skal ha informert valgkomiteen i Norges Idrettsforbund om at han er ferdig i styret dersom dagens president, Berit Kjøll, får ny tillit som styreleder i juni.

Det får VG bekreftet fra kilder med god kjennskap til saken. Elsafadi skal ha gitt denne beskjeden allerede tidlig i desember, får VG opplyst.

Berit Kjøll ønsker gjenvalg som idrettspresident, men møter motstand fra et av sine egne styremedlemmer, Zaineb Al-Samarai (35), før valget i Bergen tidlig i juni.

Marco Elsafadi er konfrontert med innholdet i denne saken, men ønsker ikke å gi en kommentar.

Men VG vet at den tidligere basketballspilleren er én av flere som er misfornøyd med situasjonen i dagens NIF-styre.

«Jeg viser til valgkomiteens arbeid, og utover det har jeg ingen kommentar», skriver Berit Kjøll i en e-post til VG.

Elsafadi har bakgrunn som en av Norges mestvinnende basketballspillere. Men han har gjort seg vel så bemerket for arbeidet med barn og unge. Han er kåret til «Årets forbilde» på Idrettsgallaen og har hatt flere verv på oppdrag fra regjeringen. 46-åringen har også vunnet «Mesternes Mester» på NRK.

Konfliktnivået i NIF toppet seg før jul: Da endte behandlingen av en såkalt MyGame-sak opp med at en profilert person i NIF-ledelsen valgte å levere et formelt varsel på styremedlem Elsafadi.

Vedkommende hevdet at han ble anklaget for ordrenekt av Elsafadi, og reagerte sterkt på dette.

Bakgrunnen er som følger:

I midten av desember ble Elsafadi kjent med at VG jobbet med en sak om en 12 år gammel gutt som hadde blitt filmet av MyGame-kameraer mens han slåss ute på banen. Klippet lå offentlig tilgjengelig i en uke før det ble fjernet.

NIF-PRESIDENT: Berit Kjøll. Foto: Heiko Junge / NTB

Elsafadi jobber til daglig med vanskeligstilte barn og ungdom. Nå reagerte han sterkt på det han fikk opplyst.

NIF-toppen fikk, blir VG fortalt, resten av styret med på en felles uttalelse i forbindelse med den kommende avisartikkelen. En profilert administrativt ansatt skal ha fått i oppgave å koordinere dette, etter å ha dobbeltsjekket hva som faktisk hadde skjedd i den konkrete episoden.

Men da saken et par dager senere kom på trykk i VG, så var det uten sitater fra NIF-styret. Deretter gikk det enda flere dager før leder for NIF Digital, Pål K. Rønnevik, kommenterte en annen sak.

Det skal, blir VG fortalt, ha irritert Marco Elsafadi.

For Rønnevik er en ansatt i NIF, og sitter ikke i styret.

Elsafadi skal ha ringt idrettspresident Berit Kjøll. I rommet var også den ansatte som senere skulle bli en varsler.

Det er i denne samtalen, 20. desember i fjor, at den ansatte skal ha opplevd seg anklaget for ordrenekt av Elsafadi – i påsyn av Berit Kjøll.

Samtalen har blitt beskrevet som «opphetet» og den ansatte skal ha tatt anklagene om ordrenekt svært tungt.

Det er dette som resulterte i et varsel mot Elsafadi.

Tre måneder senere hadde idrettsforbundet brukt 1,1 millioner kroner på advokathjelp på saken.

MANGE BALLER I LUFTEN: Marco Elsafadi er inne i sin første periode som styremedlem i NIF. Foto: Lise Åserud / NTB

Konklusjonen ble offentliggjort på en pressekonferanse før påske:

Den ansatte fikk ingen kritikk for å ha levert et varsel. Marco Elsafadi har på ingen måte gjort noe galt i henhold til arbeidsmiljøloven. Og NIFs administrasjon hadde håndtert varselet korrekt.

– Saken kunne ha vært håndtert enklere, med tidligere fokus på løsning og læring. Hverken varsler eller omvarsler har brutt noen regler, så alt ligger til rette for at de kan fortsette samarbeidet sitt som før, sa innleid mekler, arbeidsrettsadvokat Jan Fougner.

Han mente saken skyldtes en misforståelse.