Siden serievinnercupen ble til Champions League i 1992, har Borussia Dortmund tapt med tre mål fem ganger (blant annet vant Rosenborg 3–0 på bortebane høsten 1999), men aldri før har det tyske storlaget tapt med fire mål i Champions League – før de tirsdag kveld ble rundspilt borte mot Ajax.

– Ajax rundspiller og fillerister Borussia Dortmund, sa TV 2s kommentator Simen Stamsø Møller da Sébastien Haller headet inn det fjerde målet til Ajax 20 minutter før slutt.

Sammen med et 0–4-tap mot Sochaux i UEFA-cupen i 2003 og et 0–4-tap mot Manchester United i Fairs Cup i 1964, er det klubbens største tap i en europeisk klubbturnering . Det er også en tangering av det største tapet Erling Braut Haaland har vært med på for Dortmund, sammen med et 0–4-tap i Bundesliga mot Hoffenheim i juni 2020.

– Dette er pinlig for Dortmund, å gå på denne type smell, sier TV 2s fotballekspert Erik Thorsvedt i studio etter Champions League-runden.

– For en skam, skriver den tyske storavisen Bild om Dortmunds tap.

– Totalfotball mot total hjelpeløshet, skriver lokalavisen Ruhr Nachrichten om kampen.

HERJET: Sébastien Haller er toppscorer i Champions League og vartet opp med to målgivende og én scoring tirsdag kveld. Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS / AFP

Dermed ble det en dårlig generalprøve på nederlandsk jord for Erling Braut Haaland, som om fire uker trolig skal til Nederland for å spille Norges skjebnekamp i VM-kvalifiseringen, på et lag som trolig vil bestå av flere Ajax-spillere. Da går turen til Feyenoords stadion, De Kuip, i Rotterdam.

Selvmål fra Marco Reus, scoringer fra Daley Blind, Antony og Sébastien Haller gjorde at Ajax scoret fire mål, i en kamp hvor de hadde sjansene til å score enda flere. Dortmund, med Erling Braut Haaland, kom seg også til flere gode muligheter, men Haaland misbrukte alle sine tre muligheter - den ene etter at Ajax-keeper Remko Pasveer på mesterlig vis fikk slått ballen opp i tverrliggeren.

– Ajax hadde mange sjanser og fikk det meste ut av dem. Det første målet var min feil. Uansett hadde vi mange gode muligheter med Erling. Fra vårt ståsted ble kampen for åpen og Ajax var det beste laget i kveld, sier Dortmund-kaptein Marco Reus til Amazon.

– Det er alltid en dårlig dag når du taper 0–4, sier Dortmund-trener Marco Rose til Amazon.

– Keeperen deres var eksepsjonell og Ajax er verdige vinnere, som viste oss hva vi må forbedre og hva vi streber etter, Rose.

Ajax-trener Erik ten Hag var «utrolig stolt» over eget lag.

– Vi leverte en fantastisk prestasjon og spilte tidvis utrolig fotball. Når to lag med slike filosofier ønsker å angripe som dette, så blir det en skytekonkurranse, og den vant vi i kveld, sier Ten Hag til Amazon.

Erling Braut Haaland blir det med stående med 21 mål i Champions League i karrieren, etter totalt 18 kamper. Haaland har scoret i 13 av de 18 kampene, og Ajax er nå det eneste laget sammen med Manchester City han ikke har scoret mot av lagene han har spilt mot i Champions League.

I den andre kampen i gruppe C vant Sporting 4–1 borte mot Besiktas. Ajax topper gruppen med ni poeng etter tre kamper, mens Dortmund har seks poeng, Sporting tre poeng og Besiktas null poeng.

Videre i Champions League vant Real Madrid hele 5–0 borte mot Sjakhtar Donetsk. I samme gruppe vant Inter 3–1 hjemme mot Sheriff Tiraspol, men etter tre kamper er det Sheriff som topper gruppen, på innbyrdes oppgjør foran Real Madrid.

Salah ble matchvinner for Liverpool borte mot Atlético Madrid og engelskmennene har fått en glimrende start med tre seirer. Verre er det for AC Milan, som tapte gruppens andre kamp borte mot Porto og som står med null poeng etter tre kamper.