Svela klarte EM-kravet på 5000 meter – og løp på tiden 13:19,87 som nummer fire i spanske Huelva.

Få minutter i forveien hadde Narve Gilje Nordås vunnet 1500 meter etter en sterk spurt med 3.34,11 - før han fungerte som hare for Svela i flere runder på 5000-meteren.

– Jeg hadde utrolig gode føtter mot slutten. Jeg kunne bare pushe på, sier Svela til VG.

Dagen før duoen startet utendørssesongen ble deres trener Gjert Ingebrigtsen tiltalt for mishandling i nære relasjoner mot ett av sine barn.

– Det er trist sak for alle parter. Men tiltale er tiltale, dom er dom, sier Narve Gilje Nordås til norske medier i Spania og sier han ble overrasket over tiltalen.

– Kan du fortsette med ham som trener?

– Det tror jeg, svarer Nordås.

– Jeg forholder meg som jeg gjør til vanlig i Norge – at han er uskyldig inntil han er dømt, svarer Per Svela på samme tematikk.

På direkte spørsmål til Narve Gilje Nordås om rettssaken vil avgjøre det fremtidige trenervalget hans, svarer han:

– En må se. Ikke alt man styrer over selv. Det er en tiltale. Han har gitt sin forklaring. Andre har gitt sin forklaring. Så er det sånn at enten så må man stole på ham og tro på det han sier, eller så må du ikke det. Da må man gjøre det som virker mest logisk for deg da. Det er det som er tilfelle her og nå, svarer Nordås.

– Har det dukket opp informasjon som gjør at du har vurdert samarbeidet med Gjert Ingebrigtsen?

– Nei. Man må skille mellom hva som er påstander og hva som er fakta. Klart, det har kommet mange overraskelser på veien. Noen ting virker helt søkt. Det er ikke alt som virker helt logisk.

– Hvor mye prater dere om det her?

– Vi prøver å snakke minst mulig om det. Vi prøver å ha fokus på andre ting, men det er umulig å ikke snakke noen ting om det. Litt blir det jo, men vi prøver å snakke minst mulig om det, fortsetter han.

Teamkollegaen var mer ordknapp rundt trenerens situasjon:

– I dag skal det handle det om skjer på banen, sier Per Svela.

Også Filip Ingebrigtsen deltok også på 1500-meteren. Han ble nummer tolv med tiden på 3:38,91.

Jeg er veldig fornøyd hvis jeg åpner bedre enn mitt beste løp i fjor. Men det er klart, jeg håpet å være nærmere 3.36. Jeg var litt defensiv første halvdel. Jeg ville gjerne få den gode gjennomkjøringen, sier Filip Ingebrigtsen til VG.

Tiden er drøyt tre sekunder bak EM-kravet på 3:36.00, men han har fremdeles flere muligheter til å klare kravet før mesterskapet i Roma tidlig i juni.

– Jeg prøver å fokusere på neste konkurranse. Om jeg er god nok for EM så stiller jeg der, svarer han.

– Det er ekstra gøy å få på startnummer og kjenne på nervene igjen. Kjenne på å springe litt fort. Det er ikke for ofte jeg har gjort det de siste årene, sier den mellomste av løperbrødrene Ingebrigtsen.

Filip Ingebrigtsens personlige bestenotering på 1500 meter er 3:30.01, satt i 2018.

Ingebrigtsen-brødrene har opplyst at de ikke vil kommentere familiekonflikten.

PS: Moa Abounnachat Bollerød fra Sem løp 1500 meter (B-finale) på tiden 3:43.22.