Alexander Kristoff. Først over målstreken. Med hendene over hodet.

Mandag prydet 26-åringen fra Storhaug avissider og sportssendinger over hele verden. USA Today. El Pais. L'Équipe. Gazetta Dello Sport. CNN. Velg selv. Lørdag visste bare de spesielt interesserte i sykkelverden hvem Alexander Kristoff var. Mandag morgen visste alle det.

Seieren i gigantrittet Milano–Sanremo er den største norske prestasjonen på to hjul siden Thor Hushovds VM-gull i 2010. Glem Kristoffs sensasjonelle OL-bronse i 2012. Dette er både én og to divisjoner over det som skjedde på Box Hill for halvannet år siden.

Det syklisten fra Nymannsveien i Stavanger gjorde da han utklasset de etablerte verdensstjernene i regnet på oppløpssiden i den italienske badebyen Sanremo er ikke bare en av årets største idrettsprestasjoner. Seieren betyr også at Kristoffs neste triumf vil bli enda vanskeligere å vinne.

Merket mann

— Det ironiske oppi alt dette, er at Alexander, etter å ha vunnet karrierens største seier, har gjort det vanskelig for seg selv. Denne seieren kommer til å hemme ham i tiden som kommer. Vent og se.

Stein Ørn, stefar og trener, nøler ikke med å peke på Alexander Kristoff som en merket mann etter helgens store triumf.

— Han kommer ikke til å få noen ting gratis. Tidligere har han gått under radaren og ikke blitt sett på som en stor trussel. Nå vil alle de andre lagene forsøke å sette ham ut av spill. Selv om den fysiske kapasiteten til Alexander er blitt mye bedre siden i fjor, har han fortsatt litt å gå på opp til nivået til Tom Boonen og Fabian Cancellara – ryttere som kan tette luker og kjøre fra i fronten av et felt. Derfor kommer det til å bli vanskelig å kopiere denne seieren i ukene som kommer, advarer Stein Ørn.

Først Flandern Rundt. Deretter Paris–Roubaix. Bare navnene på rittene får sykkelinteresserte til å smile i nydelig forventning. Dersom Kristoff unngår sykdom etter helgens bragd i uværet på den italienske rivieraen, kan han ha vinnersjanser også i disse løpene – dersom han får like god hjelp av laget.

De store bonusene må han imidlertid vente på.

Ikke seiersbonus

Da Alexander Kristoff satte navnet sitt på en ny toårskontrakt med Katjusja i fjor høst, var det på en avtale som betaler ham mellom 4 og 5 millioner kroner i året. Minuset er at 26-åringen ikke får noe annet enn premiepenger når han vinner ritt. Og at disse – slik tradisjonen er i sykkelverden – deles likt mellom alle rytterne på laget.

— Vi valgte en kontraktsmodell som er basert på fastlønn. Så er det klart at en seier som dette vil spille inn når vi forhandler Alexanders neste kontrakt. Det vil nok bety en del. Det er ikke mange ryttere som kan vise til så store seire som dette, forklarer Stein Ørn.

Katjusja er selvsagt svært fornøyde med sin norske profil. Da BMC vraket Storhaug-gutten etter 2011-sesongen, var Katjusja et av få lag som ville satse på nordmannen – som på det tidspunktet ikke hadde de store, internasjonale merittene å vise til.

Likevel tok det russiske laget – som er et samarbeid mellom gigantselskapene Gazprom, Rostec og ITERA – sjansen. Det angrer ikke sportsdirektør Viatcheslav Ekimov på i dag.

— Kristoff er den perfekte lagspilleren. Han er en kriger, han klager aldri, men gjør alltid sitt beste. Han fortjente å vinne en stor seier nå. At det skjedde så tidlig i sesongen, lover bra. Nå kommer han til å få en god sesong videre. Det er jeg sikker på. Det var akkurat dette Kristoff trengte, sier Ekimov til Aftenbladet.

— Katjusja har ikke hatt en så god sesonginnledning som vi hadde håpet på. Resultatene har ikke vært der fram til nå, men seieren i Milano-Sanremo endrer alt dette. Nå er vi på offensiven. Det skal Kristoff ha en stor del av æren for.