Den 30. og siste serierunden er spilt, og det er tid for kåringer og oppsummering. Det skal fortsatt spilles cupfinale og kvalifisering, men uavhengig av det er tittelen «årets trener» for meg soleklar.

Tore Strand

Den bør gå til Bob Bradley. Den tidligere USA-landslagssjefen overtok et Stabæk-mannskap som av alle ble dømt til nedrykk. Studer tabellen og se hvor Stabæk havnet! På en overbevisende 9. plass, ti poeng foran Brann på kvalikplass. Det gikk tidlig rykter om at Bradley trente Stabæk knallhardt, og han har ledet laget med stor autoritet gjennom sesongen. Så Tor Ole Skullerud og Dag-Eilev Fagermo, dere får ha meg unnskyldt. For meg er Bob Bradley en soleklar vinner av tittelen. Fortsatt lurer jeg på hvordan Stabæk-ledelsen lokket trenerkapasiteten til lille Nadderud. Klarer de å beholde ham blir jeg enda mer overrasket.

Sogndal beholdt verdigheten

Å beholde verdigheten ved et nedrykk, er også en kunst. Det har Sogndal gjort. – I høst har vi spilt som et middels førstedivisjonslag. Vi var ikke bedre enn det vi viste, og fortjente å rykke ned, sa Ulrik Flo etter 0–2 mot Stabæk. Det er ærlig sagt, og rene ord for pengene. Mange vil nok med rette skylde på at salget av Azar Karadas og Gustav Valsvik bidro sterkt til degraderingen. På spørsmål om det var tilfelle, svarer Jonas Olsson. – Det hadde vært fristende å si ja. Men jeg tar det hele og fulle ansvaret. Sogndal trenger penger fra spillersalg. Etter en blytung høst står også Sogndal-treneren fjellstøtt i nedrykksstormen. Takk for følget, Sogndal, og velkommen tilBakke!

Haugesunds spisser

Haugesund måtte strekke våpen mot Brann, og har etter fjorårets tredjeplass opplevd en skuffende sesong. Men selv i motgangstider dukker det opp Haugesund-spisser med scoringsteft. Med sine femten mål har Christian Gytkjær kun scoringsmaskinen Vidar Örn Kjartansson (25 mål) foran seg på toppscorerlisten. Maic Sema med sine ti er årets andre Haugesund-spiss med et tosifret antall mål. Siden 2010 har Haugesund hatt ti tilfeller der spissen har levert minst ti mål pr. sesong. Nikola Djurdic klarte det tre ganger fra 2010 til 2012, Thomas Sørum i 2010 og 2011, Alexander Søderlund i 2011 og 2012, og Christian Gytkjær scoret elleve i fjor. Nå er Maic Sema på vei bort, så da blir det spennende å se om klubben nok en gang har nese for å finne en effektiv spiss.

Takk for nå

Dette er den aller siste av de «fire ting du lærte» etter fotballrundene. Den forteller oss at det meste har en ende. Det har også denne spalten. Vi skal lære og erfare mye mer i sesongene som kommer, men i en tid hvor det ikke bare er fotballen som spilles raskere, så går det også med rekordfart i medieverden. Med sesongens 120. innspill, takker jeg og mine kolleger for følget. Inntil videre. Ved neste anledning – la oss håpe vi snakker om seriestarten i eliteserien 6. april – dukker vi opp i ny forkledning!