Årets store Brann-fest, opprykket onsdag, er fulgt av en liten bakrus. Torsdag skriver Bergensavisen at Norges Fotballforbund plasser Brann i «rød sone» når de kommer med sin økonomiske halvårsrapport.

Det betyr at Brann må lage en konkret handlingsplan for å bedre sin anstrengte økonomi. For å unngå straff som bøter og poengtrekk, må klubben oppnå konkrete delmål på veien.

Må vise fremdrift

BAKRUSEN: Branns daglige leder, Vibeke Johannesen, feirer opprykk på dette bildet. Dagen derpå måtte hun også svare for dårlig Brann-økonomi. Foto: Ørjan Deisz.

Branns daglige leder, Vibeke Johannesen, sier NFFs vurdering ikke er uventet.— Nå må vi vise fremdrift på den økonomiske siden, og forbedre situasjonen. Det handler om at vi som klubb skal ha en sunn økonomi.

Her kan du lese Tore Strands kommentar om det «ujålete» opprykket

Har du fått med deg sportssjefens personlige beskrivelse av Brann-dramaet?

Hun fortsetter:

— At vi havner i rød sone nå, viser at rapporteringssystemet fungerer. Sakte, men sikkert har vi sett hvor krevende økonomien vår er. Det er blitt fanget opp av NFF nå, uten at det gjør økonomien vår bedre eller verre.

Innrømmer usunn økonomi

Arbeidet med en økonomisk handlingsplan er i gang på Stadion.

— Tiltak og endringer måtte vi gjort uansett hvilken sone vi hadde blitt plassert i. Vi har tatt på oss for store kostnader, i håp om at det skulle skape større inntekter.

- Det har vært feilslått?

— Det vi i alle fall skal gjøre fremover, er å ha ansvarlighet i økonomien. Vi må vite at vi har dekning for kostnadene vi tar på oss.

NFFs rapport bygger på de økonomiske innrapporteringene for første halvår i 2015. - Har dere mislyktes med å være ansvarlige tidligere?

— Det ligger bakover i tid, men når vi er i rød sone, har vi ikke sunn økonomi. Vi jobber med det og må skape rammer som er ansvarlige. Det tvinger seg frem endringer, og den nye lønnsstrukturen vår er en slik. Vi får ikke kuttet kostnader over natten, men må jobbe langsiktig med det.

Gaver ikke nok

Selv store pengegaver fra Trond Mohn og selskapet Hardball, har ikke reddet Branns økonomi.

— De eksterne bidragene har ikke vært nok til å hindre at vi kom i rød sone. Vi bruker mye penger på det sportslige, og det skal vi gjøre, men vi kan ikke bruke mer penger enn vi har. Vi må øke inntektene, sier Johannesen.

Brann har i år tidenes største budsjett i 1. divisjon, med 93,7 millioner kroner. I fjor bidro eksterne gaver på 21,4 millioner til at Brann kunne presentere et overskudd på en drøy million.

Se Ballsparks maratonsending fra opprykkskvelden her!