Rio Ferdinand føyet seg denne uken inn i en lang rekke av fotballspillere som har dummet seg ut i sosiale medier.

Queens Park Rangers-stopperen ble ilagt tre kampers karantene samt en bot på 25.000 pund (rundt 250.000 kroner) av Englands fotballforbund (FA). Ferdinand ble også pålagt å gjennomgå et kurs i regi av FA i løpet av de kommende fire månedene.

Det var 1. september, like før overgangsvinduet stengte, at den tidligere Manchester United-stjernen skrev seg inn i trøbbel på det sosiale mediet. En annen bruker skrev til Ferdinand og antydet at QPR burde signere en god midtstopper. Ferdinand svarte med å komme med ufine antydninger om den andre brukerens mor, samtidig som han la ved et slangord som antydet at moren er promiskuøs.

Babel førstemann ut

Den engelske avisen The Guardian skriver at FA siden 2011 har gitt bøter på 350.000 pund (3,5 millioner kroner) for dumskap i sosiale medier.

«Tenk før du twitrer» burde kanskje være en god huskeregel. Men muligens tjener de engelske fotballstjernene så godt at en bot ikke har så mye å si?

Den første spilleren som ble straffet av FA på grunn av usømmelige ord i sosiale medier var Ryan Babel i januar 2011, da han spilte for Liverpool. Angriperen måtte ut med 100.000 kroner etter at han brukte Twitter-kontoen sin til å komme med sterkt nedsettende og kritiske kommentarer mot dommer Howard Webb. Babel kalte dommeren en vits og linket ham til et lite pent bilde.

Siden Babel-hendelsen har FA undersøkt 121 saker som omhandler sosiale medier. Ifølge The Guardian har 60 av sakene ført til straff.

Kjønnsorgan

Tilbake til Rio Ferdinand. Han burde vite bedre, for i 2012 ble han ilagt en bot på 450.000 kroner for meldinger som gikk på bekostning av Ashley Cole.

Kun to spillere har fått høyere straff enn Ferdinand. Det er nevnte Cole, som samme år måtte betale 900.000 kroner etter å ha gått hardt ut mot FA og kalt dem for «a bunch of twats», et britisk slangord for det kvinnelige kjønnsorgan.

Benoit Assou-Ekotto på sin side måtte betale 500.000 kroner for å ha sendt støttende meldinger til Nicolas Anelka etter at Anelka skal ha feiret en scoring med det som mange mener er en antijødisk gest.

FA følger også med på hva som skjer i amatørligaene i England. Den laveste straffen er gitt til St. Neots Towns representant Mike Green etter en upassende kommentar om en dommer. Green måtte bla opp 500 kroner.

Når vi snakker om lengste utestengelse kommer vi igjen inn på ukjente St. Neots Town. David Deeney ble utestengt i åtte kamper etter at han brukte Twitter til å sende trusler og diskriminerende ord.