Alle som tippet årets utgave av Premier League var mer eller mindre samstemte. Leicester kom til å slite. Mange av oss tippet dem ned, de andre i bunnstrid. Snaut halvspilt serie senere vet vi hvor feil vi tok.

Fotballekspert Lars Tjærnås

Claudio Ranieri har vist seg som rett mann til rett tid i rett klubb. 64-åringen med fortid i en rekke toppklubber har knapt tråkket et steg feil siden han overtok. Han har skapt et perfekt balansert mannskap det alle bærer sin sekk. Likevel er det noen som har stukket seg ut. Leicesters suksess skyldes mest en eventyrlig sterk sentrallinje i laget.

Bedre enn sin far?

Kasper Schmeichel har lenge vært omtalt som "sønn av sin far", legenden Peter. Fortsetter han som denne sesongen blir Peter snart husket som faren hans. 29-åringen er fantastisk på strek, med reflekser og reaksjoner fra øverste hylle. Han har imidlertid blitt enda modigere og enda bedre i feltet, og har fått den auraen av autoritet rundt seg som kjennetegner de ypperste burvoktere.

Wes Morgan er ikke den beste spilleren i ligaen, men kanskje den beste lederen. Alle lag burde ha sin Wes Morgan, en bauta av en stopper som aldri viker en millimeter i en duell, som alltid står frem når kampene er tette og jevne og som rydder unna i egen 16-meter bedre enn de fleste.

Sommerens beste kjøp?

N'Golo Kanté står klarere og klarere frem som sommerens aller beste kjøp i hele ligaen. 24-åringen, som ble hentet fra Caen, har de to viktigste egenskapene en sentral midtbanespiller bør ha. Han stopper mange av motstandernes angrep og starter eget lags angrep med bravur. Han beveger seg lett, dekker store rom, og gjør sjelden eller aldri grove feil med ball i bena.

Riyad Mahrez har vært den kanskje aller beste spilleren av samtlige i ligaen så langt. Ingen andre har lykkes så ofte i å kombinere det ytterst kreative med det effektive. Hans ro med ball, blendende teknikk og følsomme pasningsføtter gjør han til en rett og slett fenomenal servitør— og en stødig avslutter. 13 scoringer og 7 assists så langt er sensasjonelt. Men det har kommet i skyggen av en lagkamerat.

HER SKJER DET: Leicester Citys Jamie Vardy setter inn 1-0 mot Manchester United. Spissen hadde på det tidspunkt scoret i elleve strake Premier League-kamper. Foto: Paul Greenwood / BPI / Digitalsport

Jamie Vardy har nemlig skutt og headet 15 baller i nettet. Han har vært enten sist eller nest sist på ballen i de 15 siste kampene! Den spesielle historien hans er kjent og fortalt. Dette er eventyret som helst er beskrevet i tegneserier, om talentet som spilte langt ned i divisjonene, ble oppdaget, og aldri har sett seg tilbake. Han er et mareritt å møte, alltid på jakt, alltid skarp med ball i bena.

Imponerende moral

Med disse i front har Ranieri skapt et lag med en moral som har tatt dem til toppen. I kamp etter kamp har de kommet tilbake etter å ha ligget under. Den moralen får de bruk for de neste ukene.

SUKSESSTRENER: Claudio Ranieri tok over Leicester sist sommer og har overvåket en imponerende høst i Premier League. Foto: Action Images via Reuters / Craig Brough Livepic/NTB scanpix

Nå kommer nemlig kampene mot de andre topplagene tett. Før 13. januar møter de Liverpool, Manchester City og Tottenham to ganger (den ene i FA-cupen). Likevel er det flere grunner til å tro at de mestrer også dette, og kommer til å henge med i toppen helt inn.Den viktigste grunnen er selvsagt at de fortsatt spiller totalt uten press. Et lag som opplever det de gjør nå vil selvsagt hente mengder av energi. Det er "oss mot alle", det er tid for å motbevise hele verden som ikke trodde på oss. En sammensveiset gjeng kan komme uendelig langt på den "oppdriften".

Verdifull fritid

Alle andre topplagene skal spille i Europa, enten i Champions— eller Europa League. Leicester har fri når de andre "jobber" og kan lade opp til alle kamper med et restituert mannskap. Det kan bli mange poeng tjent utover våren av det.

Fortsatt blir de møtt på en litt annen måte enn for eksempel de to klubbene fra Manchester. De får rett og slett lov til å gjøre det de er aller best til, la motstander styre og selv kjøre overganger med stor fart. Det er ligaens kanskje aller beste kontringslag, noe mange har fått bittert erfare.

Kanskje er de så gode i denne fasen at de ender med å lage den største sensasjonen på flere tiår.