Stabæk-Sarpsborg 1-2

NADDERUD: Supportene sang om kjærligheten til Stabæk som er der alltid og uansett. Spillere med tomme blikk applauderte og takket for trofastheten.

Selv om tre poeng og en kraftig fornyelse av håpet om eliteseriespill neste år ble tatt fra dem da alt raknet mot slutten av kampen, så var det mer resignasjon enn sinne som preget et Nadderud i duskregnet denne kalde oktoberettermiddagen.

— I kveld blir det stille, men i morgen skal vi opp på hesten igjen, lovet kaptein Morten Morisbak Skjønsberg etter kampen.

Moussa Njies frekke scoring like før pause så ut til å gi en etterlengtet opptur, men intenst Sarpsborg-press i annen omgang førte til slutt til at innbytterne Morten Sundli og Patrick Mortensen snudde kampen på kort tid.

Skjønsberg har vært nede i 1. divisjon før, og vet at det er mye morsommere å leke med de aller beste. Det er imidlertid ikke bare de som skal ut på banen og kjempe om poengene som gjerne vil være i eliteserien også neste år.

Store kutt

Overlever de blå fra Bekkestua vil budsjettet neste år trolig være på rundt 45 millioner kroner, opplyser daglig leder Jon Tunold.

— Den estimerte forskjellen i budsjettet ved et nedrykk er på 7–9 millioner kroner. Forskjellen i mediepenger er på rundt 4 millioner, og så er det basert på billettinntektene vi hadde forrige gang vi var nede, sier klubblederen.

Potten til spillerlønninger trenger naturligvis ikke være like stor i 1. divisjon, men jobben med å rigge seg for en annen økonomisk situasjon er allerede i full gang.

— Vi er nødt til å se på alle kostnadene vi har, både i administrasjonen og rundt herre- og damelaget og andre områder. Vi har jo vært gjennom dette før og klart det, sier Tunold.

Fra pluss til minus

Et overskudd på 14,5 millioner kroner i 2015 ser ut til å bli omgjort til nærmere 7,5 millioner i minus for 2016. Fjoråret ble i stor grad reddet av salgene av Adama Diomandé og Franck Boli.

Engelske Hull overførte en god bunke med pundsedler i september i år som siste del av betalingen, noe som har reddet likviditeten denne høsten. En slik utbetaling kommer imidlertid ikke neste år, da har de heller ikke et overskudd fra året før å tære på.

— Vi har allerede startet med å kutte kostnader helt uavhengig av hvilken divisjon vi spiller i neste år. Den planen la vi for lenge siden, men det er klart det blir mer dramatisk ved et nedrykk, sier Tunold, som er rask til å legge til at klubben fortsatt ikke har gitt opp.

Både Lillestrøm, Vålerenga, Tromsø og Bodø/Glimt kjemper også en intens kamp for å holde seg i eliteserien, i den kanskje mest dramatiske nedrykksstriden det siste tiåret.

Fikk du med deg denne? Før kampen var det

Moussa Njie jubler for å ha sendt Stabæk i ledelsen mot Sarpsborg. Foto: DIGITALSPORT

— En pistol mot hodet

Sportslig leder, Inge Andre Olsen mener at det ikke først og fremst er hvilken divisjon laget spiller 2017-sesongen i som vil avgjøre hvordan det neste tiåret blir.

— Det er egentlig arbeidet med en ny arena som er det absolutt viktigste. Hvis vi ikke får en ny, bærekraftig arena, så er det ikke liv laga for at Stabæk skal være en stabil toppklubb over tid. Det kan være noen gode år hvor vi treffer på alt, men vi kommer til å være litt opp og ned, og sikkert mye ned, sier sørlendingen.

Administrasjonen i Bærum kommune vil trolig legge frem sin innstilling for Utvalget for miljø, idrett og kultur en gang i november.

Olsen legger ikke skjul på at det er vanskelig å jobbe med klubbdrift med dagens forutsetninger.

— Du har et så begrenset handlingsrom, og du jobber egentlig hver måned med en pistol mot hodet. Du må selge spillere og gjøre dem attraktive, det er det som skal berge driften. Det er ikke noe varig løp å holde på sånn.