TRONDHEIM (adressa.no): Akkurat som klubben gjorde før kampen mot St. Johnstone, og som er planen også før kampen mot Godset i neste uke.

RBK går med det nye veier: Hittil har kun hardt pressede Start holdt to stengte treninger på rad av eliteklubbene.

–Dette gjøres av rent taktiske hensyn. Stengte treninger har ingenting med manglende åpenhet å gjøre, mener styreleder Ivar Koteng overfor Adresseavisen.

– Vi er tilgjengelig hele tiden ellers. Diskusjonen i mediene om stengte treninger er forhistorisk. Nå er vi i 2013, og jeg tror ingen er opptatt av den lenger, mener trener Per Joar Hansen.

–Det er snakk om «en og en kvart» lukket trening. Dersom litt mer fred og ro på trening øker sjansen for gull, tror jeg det er noe hele Trøndelag ønsker, mener sportslig leder Erik Hoftun.

Terper detaljer

For aller første gang i klubbens historie stengte RBK i forrige uke deler av to treninger på rad. Begrunnelsen var at man ikke kunne være sikre på at økta onsdag ikke ble overvåket av St. Johnstone, slik at de siste «hemmelige» detaljene måtte gjøres i ro og fred i Trondheim tirsdag.

Før kampene mot Sogndal og Strømsgodset velger klubben å fortsette strategien: Morgendagens økt vil være stengt, mens også siste del av lørdagstreningen går for lukkede dører.

–Vi gjør det for å terpe detaljer. Og vi tar Sogndal på høyeste alvor, det er et av landets beste bortelag i år, er Perrys begrunnelse.

Under Erik Hamrén stengte RBK deler av én ukentlig trening med ujevne mellomrom. Dette tok slutt da Nils Arne Eggen gjorde comeback, og også Jan Jönsson holdt åpent stort sett hele tiden – også i e-cupen. I oktober i fjor skrev Adresseavisen at RBK var én av kun tre klubber som holdt åpen trening dagen før kamper i Europaligaen. De andre klubbene var svenske AIK og østerrikske Rapid Wien.

–Vi har ikke engang diskutert å stenge. Det er ikke tradisjon for det i RBK. Vi gjorde det en sjelden gang under Erik Hamrén, men i Jönsson-tiden har det aldri forekommet, sa Hoftun den gang.

Stengt lørdag av og til i vår

I år har UEFA som krav at klubbene skal holde stengt før kamp, som kvelden i Skottland. I vår stengte RBK også siste del av enkelte lørdagsøkter.

Nå er situasjonen en annen – som også i Start.

–Strider dette mot «tilbake til røttene»-tanken, og åpenhetsprinsippene i klubben?

–Nei. Jeg vil heller si at alle er tjent med dette, dersom det gir oss et fortrinn på banen. Og hvis du mener at lørdagens trening er stengt, er jeg ikke enig i det. Det er kun snakk om det siste kvarteret, svarer Hoftun – og fortsetter:

– Hvis du går ut av Norge, og til de fleste andre europeiske land, er det kanskje én åpen trening i uka. Slik er det ikke her. Og så kan dette gi litt mer ro i gruppa. Det kan være et lite uromoment med masse folk virrende rundt banen en fredag i sommerferien, om man skal jobbe konsentrert med formasjon.

— En bagatell

Både Hoftun, Perry og Koteng skjønner at spørsmålet rundt stengte treninger kommer, men mener saken er en bagatell:

–Det er litt sutring fra mediene at dette kommer opp igjen nå. Vi er i 2013, og denne saken er forhistorisk, mener Perry.

– Jeg skjønner spørsmålet, men ikke problemstillingen med manglende åpenhet. Jeg mener tvert om at dette kan være litt lurt før kamp, sier Koteng.

Andre stenger sjelden

Slik gjøres det i andre norske klubber, i treningshverdagen:

Molde: Det normale er åpne treninger hver eneste gang. Veldig sjeldent det stenges før seriekamper. Er restriktive i forhold til spillerintervjuer.

Vålerenga: Åpent hele tiden. Har stengt siste del av trening fire ganger i år.

Strømsgodset: Åpent hele tiden.

Brann: Ikke stengt én eneste trening i år. De to siste årene har det skjedd et fåtall ganger.

Start: Før Brann-kampen i sommer stengte Mons Ivar Mjelde to treninger. Har gjort det samme denne uken. Alltid vært åpent før det.

Aalesund: Ikke stengt i hele år. Det skjedde noen få ganger under Rekdal foran spesielle kamper.

FK Haugesund: Åpent hele tiden.

Viking: Ikke stengt én eneste trening under Kjell Jonevret. Skjedde noen ganger under Uwe Rösler, og på slutten av Åge Hareides periode.

Sandnes/Ulf: Åpent hele tiden.

Lillestrøm: I løpet av det siste halvannet året under Magnus Haglund har det skjedd et fåtall ganger foran spesielle kamper. Skjedd én gang i år.

Tromsø: Åpent hele tiden.

Hva mener du? Er det riktig av RBK å stenge to ukentlige treninger for presse og publikum?