Ched Evans er en fri mann etter å ha sonet voldtektsdommen, men foreløpig har ingen klubb tatt sjansen på å hente ham. Ched Evans er en fri mann etter å ha sonet voldtektsdommen, men foreløpig har ingen klubb tatt sjansen på å hente ham. Foto: Digitalsport

Håper at voldtektsdømt hadde fått ny sjanse i Norge

– Han har sonet straffen sin, sier NISO-advokat.

Ched Evans er et brennhett navn i britisk presse om dagen. Den tidligere walisiske landslagsspilleren ble dømt for å ha voldtatt en 19 år gammel kvinne i mai 2011. I høst ble Evans satt fri fra fengsel etter å ha sonet halve dommen. Men den tidligere Manchester City— og Sheffield United-spissen sliter med å komme tilbake på fotballbanen.

Sheffield United ga Evans sparken etter dommen, men de ønsket å gi ham en ny sjanse da dommen var sonet. Også spillernes fagforening PFA mener Evans burde få en sjanse.

NISO: Feil med isolasjon

Etter massivt press fra offentlige myndigheter og vanlige mennesker fikk Sheffield United kalde føtter. Siden har det vært snakk om en klubb på Malta samt Hartlepool og nå senest Oldham. Men også Oldham ser ut til å trekke seg etter at en ny underskriftskampanje kom opp.

Eirik Monsen er advokat i den norske spillerforeningen NISO. Han er ikke kjent med saken rundt Evans, men sier på generelt grunnlag at spillere bør få en ny sjanse når dommen er sonet.

– Jeg håper jo at vi ville gitt spilleren en ny sjanse hvis det dreide seg om en spiller i norsk fotball, sier Monsen til Bergens Tidende.

– I dette tilfellet har spilleren sonet sin straff, og han bør ha samme mulighet som alle andre til å komme tilbake. Nå isoleres han fra yrket sitt, sier Monsen.

Forstår klubbene

Advokaten påpeker at han har forståelse for at klubber er tvilende.

– Klubbene vil ikke ha noe dårlig rykte, det forstår jeg. Som fotballspiller er du et forbilde for mange, og det er ikke like lett å svelge en slik overtredelse som dette. Men han bør få en ny sjanse, fremholder NISO-advokaten.

Også den engelske spillerforeningen PFA støtter Evans’ ønske om å vende tilbake til fotballen.

– Å bidra i samfunnet gjennom arbeid er et sentralt element i rehabiliteringen. Vi er ikke enig i at samfunnet skal operere med andre regler for fotballspillere som bryter loven. I den forbindelse håper vi at Ched kan gå tilbake til yrket sitt, har PFA uttalt.

Hevder sin uskyld

Hele 157.000 personer skrev under på at Sheffield United burde trekke tilbake sitt tilbud til Evans. Da Oldham kom på banen blusset debatten opp igjen.

26-årige Evans har aldri sagt unnskyld til kvinnen har er dømt for å ha voldtatt. Både under rettssaken og nå har han fremholdt at kvinnen samtykket til sex og at han derfor er uskyldig.

Labour-leder Ed Miliband, Maltas statsminister Joseph Muscat, en politimester og en Oldham-sponsor har den siste uken slått fast at klubber ikke bør ansette Evans.

På spørsmål fra Sky Sports er det ingen av klubbene i de to laveste divisjonene i England som sier at de ønsker å ansette Evans. Oldham er i tenkeboksen.