Pasninger, tempo og ballinnehav. Tre ord som gikk igjen på Ian Burchnalls første Viking-trening og som spillerne kommer til å bli godt kjent med de neste ukene.

— Ballinnehav er nøkkelen til alt og vi kommer til å bruke mye tid på det. Høyt ballinnehav kan brukes til det meste, både defensivt og offensivt. For å få mest mulig ballinnehav må vi bygge opp gode relasjoner innad i laget, sier Burchnall til Aftenbladet.

Engelskmannen ledet onsdag sin første balløkt som Vikings nye assistenttrener. 31-åringen virket å være godt forberedte da han ankom Vikinghallen på Tjensvoll et drøyt kvarter før klokken 10.00. Mens spillerne noen minutter senere begynte å ankomme hallen, var Burchnall allerede i gang med å gjøre de siste forberedelsene til Vikings første fotballøkt i 2015. Med bestemte steg skrittet han opp og satte på plass kjeglene til de forskjellige øvelsene laget skulle igjennom i løpet av treningen.

Klokken 10.00 samlet Kjell Jonevret spillergruppen, kom med noen korte beskjeder, før han sendte dem videre til medisinsk koordinator, Halvard Øen Grova for noen enkle oppvarmingsøvelser.

Så tok Burchnall kommandoen.

Detaljer

Assistenttreneren presenterte seg ved å sette spillerne i gang med noen morsomme oppvarmingsøvelser. Spillerne lo og koste seg, men det tok ikke mange minuttene før Burchnall skiftet til et mer alvorlig tema: Pasning og bevegelse.

Under pasningsøvelsen var Burchnall aktiv og kom til stadighet med tilbakemeldinger for å påpekte detaljer som kunne forbedres.

Kjell Jonevret holdt seg stort sett i bakgrunnen, mens Burchnall etter hvert geleidet spillerne over til en ny øvelse. Denne gangen var det ballinnehav, tempo, gjenvinning og pasninger som ble prioritert.

Spillerne ble fordelt på tre lag, og inne i et begrenset område skulle to av lagene forsøke å holde på ballen, mens det tredje skulle gjenvinne den. Ingen revolusjonerende øvelse, men sannsynligvis en variant Viking-spillerne kommer til å bli godt vant til, og som sikkert kommer til å bli gjentatt til det kjedsommelige. Øvelsene gjør som kjent mester.

Burchnall ventet ikke mange minuttene før han stoppet øvelsen.

"Tempoet er høyt, men kvaliteten dårlig. Dere må bli roligere i spillet og la ballen finne veien langs bakken", sa assistenttreneren.

Kvaliteten ble etter hvert bedre og Burchnall tok seg også tid til å rose spillerne. Den siste halvtimen av treningen ble brukt til mer åpent spill mot to mål. Da holdt Burchnall seg litt i bakgrunnen og observerte mer enn han instruerte.

Fornøyd

Etter treningen var engelskmannen godt fornøyd.

— Jeg vil ikke komme med for mange betraktninger etter kun én trening. Det var tydelig at spillerne var fulle av overskudd i dag. Jeg trenger å se prestasjonene deres over tid, men det var ingenting å utsette på konsentrasjonene og innsatsen

Han legger imidlertid ikke skjul på at det er mye som skal forbedres før Viking er klare til sesongstart.

— Vi kommer til å legge lista høyt og målet er at vi skal være på ønsket nivå til første seriekamp. I starten av oppkjøringen vil vi fokusere på det grunnleggende. Ballinnehav, raske avgjørelser og tempo er viktig. Struktur og system vil vi komme tilbake til når kampene starter, sier Burchnall.

Burchnall og hovedtrener Kjell Jonevret har hatt noen møter der spillestil har vært tema.

— Vi har snakket en del om det grunnleggende. Hva slags formasjon og tallkombinasjon vi skal bruke har vi ikke snakket så mye om. Vi skal sakte, men sikkert bygge opp spillet vårt. Når vi starter opp med treningskampene vil det blir lettere å få et bilde over hva som må forbedres, sier Viking-assistenten.

Godt inntrykk

Vidar Nisja fikk et godt førsteinntrykk av Burchnall.

— Han er tydelig og klar rundt hva han forventer og hva han ser etter. Han virker som en spennende trener, sier Nisja.

Noen tordentale fra den nye assistenttreneren kom ikke i løpet av treningen.

— Vi har ikke fått noe kjeft foreløpig, men jeg tipper vi får høre det om han ikke er fornøyd. Så lenge det er balansert er det bare bra med en som gir beskjed, sier Nisja.

Fakta

Ian Burchnall

Født: 11. februar. 1983

Nasjonalitet: Engelsk

Sivil status: Gift. 1 barn.

Nåværende klubb: Viking.

Tidligere klubber: Bradford, Leeds og Manchester City.

Aktuell: Ledet sin første økt som assistenttrener i Viking.