— Jeg håper virkelig han tar tak i prosessen med hvordan beslutningene tas i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), og at han ser på hvordan de mindre nasjonene kan bli involvert på en helt annen måte enn hva tilfellet er i dag, sier Svendsen til NTB.

Det er garantien fra UEFA om at de fire store nasjonene, Tyskland, England, Frankrike og Spania, skal være sikret fire plasser i mesterligaen som har opprørt mange, særlig fra de mindre nasjonene. Vedtaket ble gjort uten å involvere andre. Slik praksis håper Terje Svendsen det skal bli slutt på.

— Det er helt klart at vi må ha mer åpenhet. Noen av beslutningene rundt mesterligaen viser det, mener den norske fotballpresidenten.

Han har tillit til at Ceferin, som kommer fra lille Slovenia, ikke har store problemer med å se problemstillingen.

Sterkere forankring

Etter at Michel Platini ble utestengt fra fotballen og satt på sidelinjen i UEFA sent i fjor, har forbundet vært uten en tydelig leder. Men nå er epoken med den tidligere franske stjernespilleren definitivt over, slik at organisasjonen kan se framover.

- Vi som støttet Ceferin, håper også at han kan bidra til at de som sitter i UEFA-styret også skal sitte i styrene i sine nasjonale forbund. Slik er det ikke i dag, understreker Svendsen. Han legger ikke skjul på at han har store forventninger til at den nyvalgte presidenten kan skape en ny kultur i UEFA. Med folk fra de nasjonale forbundene i UEFA-styret vil forankringen av eventuelle vedtak bli mye sterkere.

Ceferin selv understreket veldig sterkt at han ikke skal legge ut på noen egotripp som UEFA-president.

— Jeg er her for å finne måter å håndtere alle de problemene som omgir idretten vår - med en ny og klar visjon, sa Alexander Ceferin etter valget.

Støttet kandidaturet

Terje Svendsen sier at Norges Fotballforbund gikk ut i mai/juni og ga støtte til kandidaturet til Ceferin.

— Samtidig som vi ønsket hans kandidatur velkommen, ga vi også klart uttrykk for at vi ønsket å snakke med alle kandidatene før vi tok et endelig valg. Nå endte det opp med bare to kandidater. Vi snakket med begge. Deretter diskuterte vi dette i fotballstyret. Det var et vanskelig valg for oss, for vi hadde to gode kandidater, men vi falt ned på å gi vår støtte til Ceferin, forklarer Terje Svendsen til NTB.

I forkant av valget ble det også spekulert i at de nordiske nasjonene ville gi sin støtte til sloveneren, fordi de da var lovet å få fotball-EM i 2024 eller 2028. - Den koblingen og de spekulasjonene som er kommet i forbindelse med et kommende EM-arrangement er ukjente for meg. Det er jo også slik at Norden ikke kan arrangere et senior-EM for menn, for vi har ikke store nok baner til det, forteller fotballpresidenten.

— Det vi imidlertid jobber med, og ser på, er mulighetene for å arrangere et EM for U21-lag en gang i framtiden, legger Terje Svendsen til overfor NTB.

(©NTB)