LILLESTRØM (aftenposten.no): Stemningen på pressetreffet på Åråsen søndag var styrt av to begivenheter: A-landslagets skuffende prestasjon mot Albania i VM-kvaliken. Og den voldsomme U21-oppturen mot England i Israel-EM.

På tirsdag skal U21 ut i den siste gruppespillskampen mot Italia. Én time senere sparkes Norge-Makedonia i gang på Ullevaal.

Sammenligningen mellom de to lagene tvinger seg frem. For der Ullevaal på tirsdag vil være preget av glisne tribuner, er det norske folk over seg av begeistring for suksessen i det første fotballmesterskapet med norsk deltakelse på flere år.

I bakgrunnen kommer spørsmålene. Om hvorfor A-landslaget ikke kan spille mer som U21. Om det ikke egentlig bare er å flytte opp U21-laget. Og om ikke U21 ville ha slått A-landslaget.

Tullprat, mener spillerne på A-landslaget.

— Det hadde faktisk vært litt kult å spille en kamp mot U21. Men jeg vet at A-landslaget hadde vunnet. Det har med det mentale å gjøre, det å kjenne på å spille viktige kamper. Jeg synes at det blir tåpelig å si at U21 hadde slått A-laget. Det er to forskjellige verdener, sier Tarik Elyounoussi til aftenposten.no.

— Det handler om erfaring, om du har vært med en stund. Når du er ung vil du mye, du vil finne på ting hele tiden og det er lett å få overtenning. Det har mye med det mentale å gjøre. Men det er fint for norsk fotball at det kommer opp unge spillere som vil vise seg frem, utdyper Elyounoussi.

Rosenborg-spilleren forteller om en helt annen inngang til kamper på aldersbestemt nivå.

— Det er viktigere å spille A-landslagskamp. Det betyr mye mer, og presset er større. Jeg har selv spilt for U21, og da var det ikke sånn at man gruet seg. Det var mer at man gikk ut for å kose og leke seg. Det er litt sånn inngangen har vært til EM for U21 nå, at nå har vi fått en plass og rett og slett kan gå ut å kose seg. Sånn er det ikke på A-laget, der er konsekvensene store hvis man feiler, sier han.

Ut fra omstendighetene forstår han godt at sammenligningen med U21 dukker opp, men mer at stemningen raskt kan skifte igjen.

  • De har gjort det bra i EM, mens vi har spilt dårlig og VM-sjansene ligger litt tynt an. Men det snur fort i fotball, det skal man merke seg. Plutselig er det snudd opp ned, påpeker Elyounoussi.

Også Esbjerg-spiller Magnus Lekven mener at noen av sammenligningene er styrt av øyeblikkets begeistring.

— Det er lett å hive seg på den der og sammenligne. Jeg tror det er en liten nivåforskjell der. Men det viser at om man gjør det bra for U21 i EM er ikke steget opp så langt. Det er det diskusjonen bør gå i, sier Lekven.

Som ikke har noen problemer med at Drillos utvalgte stilles litt i skyggen av sine yngre landsmenn.

  • Det er viktig at U21 gjør det bra. Det har ikke vært så mye promotering rundt det før mesterskapet, så det er ekstra positivt at de presterer godt, sier midtbanespilleren.

Vålerengas leiesoldat Christian Grindheim mener det er ”kjempebra” at U21-laget imponerer. Men før spørsmålet om U21-laget ville ha slått A-landslaget er stilt ferdig, bryter han inn:

— Det hadde de ikke. Det er et håpløst utsagn. Statistikken i går viste vel at det var 70-30 i ballbesittelse med fordel England, så de spiller nok mer likt oss enn det folk tror mot gode lag. Om vi hadde møtt dem ville det nok blitt jevnt, men vi hadde vunnet, sier Grindheim.

Ardian Gashi hyller U21-oppturen, men prøver samtidig å dempe kontrastbildet som tegnes.

  • Jeg er ikke ute etter å ta noe fra U21, som alle andre nordmenn er jeg stolt. Å slå England 3-1 er ikke til å kimse av, sier han, og fortsetter:

  • Det som er viktig er at U21- og A-landslaget er på samme linje for hvilken vei vi skal gå.

- Har du inntrykk av at dere er det?

  • Ja, relativt. Når man ser på kampen i går kan man si det. Av det jeg så var det mange mann på rett side, en enslig spiss og lange oppspill. A-landslaget vil at U21 skal gjøre det bra i EM, og U21 vil at A skal kvalifisere seg til VM, sier Gashi.

Tarik Elyounoussi mener U21-oppturen er svært positiv for norsk fotball.

— Det er morsomt å ha unge krefter som banker på, og som vil konkurrere inn mot A-laget. Det er veldig sunt for gruppa og norsk fotball. Det er fantastisk at de gjør det bra, og vi er jo i et generasjonsskifte på landslaget, sier han.

Han tror A-landslaget i fremtiden vil kunne se annerledes ut.

— Det er en del teknisk gode spillere med spennende ferdigheter. Norsk fotball har ikke hatt slikt før, det gror godt. Vi skal ikke se bort fra at det kan bli mer ballbesittende, teknisk fotball på A-landslaget, sier Elyounoussi.

Fra U21-troppen var Joshua King, Håvard Nordtveit, Valon Berisha og Markus Henriksen med mot Albania. Til høsten kvalikkamper kan enda flere få sjansen.

Overfor aftenposten.no bekrefter Drillo at han sannsynligvis vil hente opp mange til generalprøven mot Sverige 14. august.

Selv er Norges landslagssjef trygg på at A-landslaget ville ha slått U21. Han mener også at U21-landslaget spillemessig styres etter mange av de samme prinsippene som landslaget han leder.