I dag ble det besluttet at 95 spillere i eliteserien tatt ut i streik, etter at NISO og NHO-Idrett ikke klarte og komme til enighet under gårsdagens megling. Det viktigste punktet i forhandlingen var retten til å inngå egne utstyrsavtaler. Her krever NISO at spillerne selv skal få velge fritt hvilken leverandør de vil bruke. Dette har NHO-idrett, som representerer klubbene, nektet.

Skoavtalen ble eneste hinder

Ifølge daglig leder i NHO-Idrett ville partene kommet til enighet om det ikke var for dette punktet.

– Skoavtalene betyr så mye for klubbene at vi ikke hadde sjanse til å imøtekomme NISOs krav , sier daglig leder i NHO-Idrett, Bjørn Tangnes til Nrk .

Brann er en av de få klubbene i Norge som ikke har skoavtale, men det vil ikke si hvor mye utstyrsavtalen deres med Kappa er verdt. For klubber som Molde, Viking og Start skal skoavtalen dreie seg om 2–3 millioner kroner i året, etter det 100 % fotball kjenner til.

Taper millioner

Moldes utstyrsavtale gir klubben 20 millioner i perioden 2009-2013, skoavtalen er medregnet i dette tallet.

For Start er det, etter hva 100 % fotball erfarer, snakk om 2–3 millioner i året, mens Viking mottar 20–25 millioner for deres utstyrsavtale. En kontantdel og en utstyrsdel.

Sogndal, Haugesund, Sarpsborg 08 og Fredrikstad har avtale med Umbro og vil ikke oppgi hvor mye denne avtalen er verdt. Men flere av klubbene beskriver den som ”vesentlig”, der skoavtalen utgjør en betydelig del.

Umbro har ikke ville kommentert saken.

– Ingen kommentar. Dette er en sak mellom oss og klubbene, og er ikke ment for tredjepart , sier Terje Nordmann i Scan Trade.

Strømsgodset fikk ny utstyrsleverandør før årets sesong, men vil ikke oppgi hva avtalen er verdt.

– Vi har ikke for vane å gå ut med den typen tall. Men utstyrsavtalen er en viktig del av klubbens sponsorinntekter, sier daglig leder i Strømsgodset Fotball , Erik Espeseth.

Han legger til at han synes streiken er usolidarisk.

– Jeg er overrasket over at spillerne går til streik på noe jeg vil kalle et usolidarisk utspill. De fleste spillere i Tippeligaen vil etter min oppfatning ikke få egne utstyrsleverandøravtaler – og dette vil da slå uheldig ut for de fleste. Videre er det i dagens overenskomst mulig for spillere, som kan vise til legeattest, og få ordnet seg en type sko som gjør at de ikke får skader på grunn av skoene , sier Espeseth.