Uhrenholdt Jacobsen ba om psykologhjelp for å rydde opp i OL-tankene

Hun var stresset. Det var kaos i hodet. Da ba Astrid Uhrenholdt Jacobsen (30) om hjelp fra psykologen.

Publisert: Publisert:

Totalt utmattet kastet Astrid Uhrenholdt Jacobsen seg over målstreken, slått med to tiendedeler av NM-gullvinner Marit Bjørgen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

  • Erlend Nesje
Denne artikkelen er over to år gammel

GÅSBU: – Når dine egne tanker saboterer for deg selv, er det veldig fint å få ryddet opp, erkjenner Heming-løperen.

Hun ble nummer to på kvinnenes 10 kilometer fristil enkeltstart under NM i på Gåsbu skistadion, slått med fattige to tiendedeler av gullvinner Marit Bjørgen.

Det var en solid opptur for Oslo-jenta, som ble tatt ut i OL-troppen allerede 20. desember.

Men problemet for Uhrenholdt Jacobsen er at fire norske kvinner har gått fortere enn henne denne sesongen på distanserenn.

I verste fall kan hun bli tilskuer til alle OL-øvelsene.

Gullvinner Marit Bjørgen hjalp sølvvinner Astrid Urenholdt Jacobsen på beina etter kraftanstrengelsen på 10 kilometer fristil på Gåsbu. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix

Møtte psykolog på Gardermoen

Tankene på det scenarioet kvernet i hodet på henne. På vei hjem fra Tour de Ski på nyåret ringte hun psykolog Britt Tajet-Foxell.

Til alt hell var psykologen på vei til London etter juleferie i Norge. Et møte mellom dem på Gardermoen 2. januar endret alt.

– Det handlet om å fokusere på hva jeg kunne gjøre hver dag for å bli en bedre skiløper. Bare ta ett steg av gangen, ikke tenke på OL i det hele tatt. Bare tenke frem til NM og hva jeg gjør hver dag for å trene best mulig. Det var ikke mer komplisert enn det. Men jeg fikk ryddet vekk alt det som lå og surret og laget kaos.

– Det var kaos, du møtte psykologen på Gardermoen, fikk ryddet opp i hodet og så gikk du fort i NM?

– De som kjenner meg godt vet at jeg er en person som tenker veldig mye. Noen ganger er det min største fiende. Men nå forsøker jeg å gjøre det enkelt, jeg skal huske hvorfor jeg driver med dette. Jeg driver jo ikke med langrenn bare for å vinne, jeg driver med det fordi det er gøy. Og når jeg glemmer hvorfor jeg driver med dette, og ikke synes det er gøy lenger, så går jeg heller ikke fort.

– Kan du beskrive Astrid Uhrenholdt Jacobsen før møtet med psykolog og etter møtet med psykolog?

– Jeg var mye lei meg uten at jeg skjønte hvorfor. Og det var jo fordi det kvernet mange tanker som ikke var konstruktive. Jeg måtte restarte. Gjøre det enkelt. Kun fokusere på det jeg kunne gjøre noe med.

– Men har en psykolog så mye å si for en skiløper?

– Ikke alltid, nødvendigvis. Men det er i de fasene når dine egne tanker saboterer for deg selv, at det er veldig fint å få ryddet opp.

Les også

Martine Ek Hagen etter comebacket: – Å være med på Farmen ga meg motivasjon

Fire løpere har sikre plasser

Uhrenholdt Jacobsen erkjenner at det er andre løpere enn henne som har gått fortere i vinter. Hun er ikke lenger et opplagt valg til å bli tatt ut på OL-distanser. I øyeblikket har Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga sikre plasser både på 15 kilometer fellesstart med skibytte, 10 kilometer klassisk enkeltstart og stafett i OL.

Uhrenholdt Jacobsens beste sjanse ser ut til å være på den avsluttende tremila. Men det er langt fra opplagt at hun får gå den øvelsen. Selv om 30-åringen presterte bra i NM og har en historikk som viser at hun er flink til å finne formen i mesterskap. Noe hun blant annet viste med to individuelle bronsemedaljer på distanse i Lahti-VM forrige sesong.

– Jeg har på en måte blitt skjøvet ut av laget fordi det er mange andre som har gått fort. Og det er jo helt fair, det. Men det er dumt å stresse seg opp.

Nå ønsker hun ikke å spekulere i hvilke OL-distanser hun får gå. Om det blir noen. Det eneste Heming-løperen kan gjøre er å trene bra hver eneste dag og få fort i de konkurransene hun deltar i.

Les også

Bjørgen-seier etter drama: Slo landslagsvenninnen med 0,2 sekunder

Sjefen vil ikke love noe

Hun skal gå to distanser til i NM. Så blir det samling på Sjusjøen, før det blir siste OL-test i Seefeld siste helgen i januar. 3. februar flyr hun til Pyeongchang. Trolig vet hun heller ikke da hvilke distanser hun eventuelt får gå.

Landslagstrener Roar Hjelmeset vil ikke love Astrid Uhrenholdt Jacobsen noe som helst drøyt tre uker før OL-avreise.

– Vi er glade for at vi har fem damer som kan gå fort på ski. Da skal vi klare å finne fire som kan gå fort i OL. Det blir et puslespill som vi må bruke litt tid på.

– Ville hun vært uten OL-muligheter dersom hun ikke hadde gått så fort i dag?

– Det tror jeg ikke at jeg skal svare på.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. OL
  2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen
  3. NM
  4. Langrenn
  5. Marit Bjørgen