BERLIN (Aftenposten): Kommentatorene har ikke rukket å forklare — og sjakkcomputerne på tv-skjermene henger ikke med. Det har gått i et frenetisk tempo i Berlin de siste dagene.

Det er imidlertid først nå sjakkentusiastene virkelig bør feste setebeltene. Der spillerne hadde 15 minutter betenkningstid hver de tre første dagene - såkalt hurtigsjakk - får spillerne nå kun tre minutter hver nå som lynsjakkverdensmesteren skal kåres.

  • Se video øverst i artikkelen: Slik blir du god i lynsjakk. Fem tips du må kunne.

Det stiller helt andre krav, forteller Leif Erlend Johannessen, regjerende norgesmester i lynsjakk.

Magnus Carlsen jakter nok en VM-tittel tirsdag og onsdag - denne gangen i lynsjakk. Her fra Norway Chess i sommer. Foto: NTB SCANPIX

— Når du spiller sjakk, er det ett eller to trekk som uansett hopper inn i hodet ditt øyeblikkelig. I hurtigsjakk og langsjakk får man tid til å kontrollere om disse trekkene fungerer. Det har du ikke i lynsjakk, da må du stole på instinktet, sier Johannessen til Aftenposten.

— Hva som helst kan skje

Før første brikke i Berlin var flyttet, uttalte Carlsen at han er bedre i lynsjakk enn hurtigsjakk. Det holdt han fast ved selv etter at han sikret VM-gullet i hurtigsjakk mandag kveld.

Nordmannens intuisjon er gjenstand for misunnelse fra sjakkspillere over hele verden.

Carlsen sies å ha en slags følelse for trekkene. Derfor trenger det ikke ta lang tid for ham å tenke ut trekk - og de er forbausende ofte gode trekk.

— Det hjelper veldig å spille to mot én. Det er meg og klokken mot motstanderen. Det er det jeg har vunnet på de siste partiene. Motstanderne trenger litt mer tid enn meg på å gjøre gode trekk, sa Carlsen under første dag av hurtigsjakk-VM.

Leif Erlend Johannessen var på lag med Magnus Carlsen under sjakk-OL i Tromsø i 2014, og skryter av verdensmesterens intuisjon for de gode trekkene. Foto: NTB SCANPIX

«Det gikk over stokk og stein», har Carlsen sagt flere ganger etter hurtigsjakkpartier her i Berlin. I lynsjakken blir det enda mer kaos. Nettopp derfor mener Leif Erlend Johannessen at Carlsen fortsatt er mest suveren i langsjakk.— I en VM-match over 12 partier vil Magnus Carlsen nesten ikke gjøre tabber, fordi han har tid nok på klokken til å kontrollere begivenhetene. I lynsjakk mister man kontrollen, sier Johannessen.

— Det er flere tilfeldigheter, og det er selvfølgelig vanskelig siden alle Magnus møter i VM er fantastiske spillere. Magnus vil gjøre feil, det har han også gjort i hurtigsjakken, fortsetter han.

Bobby Fischer mente det var skadelig, men Magnus Carlsen er som skapt for lyn- og hurtigsjakk. Les vår forhåndssak om VM her.

- Brettet viktigere enn klokken

Engstelig blikk mot klokken er ikke en mangelvare i Berlin om dagen. I hurtigsjakken har Magnus Carlsen stort sett alltid hatt bedre tid enn motstanderen i den avgjørende fasen.

Leif Erlend Johannesen minner imidlertid om at gode trekk trumfer raske trekk - selv når man bare får tre minutter pr. parti. Stormesteren peker på viktigheten av at spillerne også får to sekunder påfyll pr. trekk de gjør, noe som vesentlig begrenser muligheten for at spillerne taper på tid.

— Før fikk du ikke dette tillegget. Da kunne du ikke bygge deg opp tid. Man pleide å si at ett minutt på klokken tilsvarte en bonde i overvekt på brettet. Nå tror jeg det er viktigst hva som skjer på brettet. Man rekker å gjøre ganske mye på to sekunder, sier Johannessen, før han legger til:

— Jeg tror Magnus er mye mer bekymret for en dårlig stilling enn hvis han har dårlig tid, sier Johannessen.

Ingen i Norge spiller mer sjakk enn Aryan (16). Nå har pengene begynt å renne inn.

Stressende blir det uansett når Carlsen mandag legger ut på sin andre gulljakt i Berlin. Etter fjorårets lynsjakktriumf beskrev Carlsen turneringen som «spennende, kanskje for spennende».

Simen Agdestein, som tidvis har imponert stort i hurtigsjakk i Berlin, har følgende prognose:

— Hva som helst kan skje.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?