På de to siste serierundene har landslagskeeperne sluppet inn 11 mål. Nå venter Portugal ...

– Du forventer vel at jeg skal forsvare de norske landslagskeeperne uansett, men du må tro meg, jeg er ikke bekymret for det som skal skje mot Portugal, sier keepertrener på landslaget, Frode Grodås til Aftenposten.no .

Men – for det er et men.

Rune Almenning Jarstein, Norges antatt førstevalg, har selv vært med på å sette fyr på en ny keeperdebatt. Bare noen dager før umulige-kampen mot Portugal har Viking-keeperen bommet på innlegg i feltet, sklidd og kommet på etterskudd og sluppet inn mål som kan diskuteres.

Det er spesielt feltarbeidet som har vært Viking-keeperens problemområde.

Så da er spørsmålet uunngåelig:

– Hvordan i all verden skal Ronaldo og co. stoppes i heten lørdag kveld på Luz Stadium med all usikkerheten der bak?

– Selvsagt er det ikke optimal inngang til landskampen. Første målet som Rune (Almenning Jarstein) slipper inn mot Aalesund (0-2-tapet), skal han ta. Men han sklir, han kommer ikke ut og dermed blir det vanskelig. Samtidig vet jeg at Rune ikke er nær sin vanlige standard der og da, sier Frode Grodås.

Elendig

Landslagets keeperansvarlig mener også eliteseriejumbo Vikings defensive spill ikke akkurat gjør jobben til Jarstein enkel.

– Viking er elendig forsvarsmessig om dagen. Mange spillere virker å være ute av form. Derfor blir det noe helt annet å komme på det norske landslaget. Her kommer Rune til å stå bak et mye bedre forsvar. Han kommer sammen med andre spillere, i et annet miljø, jeg tror byttet kanskje kan bli en lettelse.

– Men Norge skal møte Portugal...

–.Jeg tror ikke det nødvendigvis blir noe vanskeligere enn å stå i mål bak Viking-forsvaret. For selv om vi forbereder oss på at det skal bli varmt rundt ørene i Lisboa lørdag, er ikke sikkert at det blir en slik kamp. Jeg har opplevd mange ganger at inngangen til landskampene blir noe helt annen enn hva som var forventet. Portugal kan bli en slik kamp, sier han.

Grodås spilte knapt en eneste dårlig landskamp i sin tid – også etter uheldige baklengsmål på klubblaget. Slik sett kjenner han problemstillingen til dagens landslagskeepere godt.

For nå er det også stor usikkerhet rundt Espen Bugge Pettersen. Han har heller ikke vært patent – spesielt i 0-5-smellen mot Haugesund søndag. I tillegg fikk en skade som kan sette ham utenfor hele Portugal-kampen. Fra før av er Jon Knudsen uaktuell på grunn av fingerbrudd. Stabæks sisteskansen har ikke spilt et sekund hverken på klubblaget etter landslaget denne sesongen.

– Snakker vi om keeperkrise?

– Den tanke har ikke engang slått meg, og det må du tro meg på. Vi har flere gode keepere. På sikt ser jeg fem–seks keepere, inkludert i Adeccoligaen, som kan bli veldig gode, sier Grodås.

Mot Portugal er det likevel liten tvil:

Norges sisteskanse bør ha en mer enn middels god kveld.

FAKTA

Rune Jarsteins to siste kamper for Viking:

Tromsø (b) 1-3-tap

Aalesund (b) 0-2–tap

Espen Bugge Pettersens to siste kamper for Molde:

Fredrikstad (h) 2-1-seier

Haugesund (b) 0-5-tap