— Vi har merket stor pågang fra mediene og en økende interesse hos folk flest etter EM og OL, mens det har vært stille på sponsorsiden. Men akkurat det har vi et avslappet forhold til, vi stresser ikke dette på noen måte. Det er godt mulig vi søker ekstern hjelp på området, for å kunne holde fokus på det sportslige, sier far og trener Gjert Ingebrigtsen til Aftenbladet.

Ingen kontakt

Etter sønnens oppsiktsvekkende EM-gull i Helsingfors og den flotte femteplassen i OL, mente flere friidrettseksperter at Henrik Ingebrigtsen var på vei mot en gullkantet hverdag, rent økonomisk.

- Framtiden blir som natt og dag. Allerede neste år vil Ingebrigtsen minst tjene over millionen, kanskje opp mot to millioner, sa Bislett-general Steinar Hoen til Aftenbladet etter OL i London.

Han viste til at Ingebrigtsen nå kan signere private avtaler med en to-tre selskap, få startpenger, premiepenger og ikke minst en god, internasjonal skoavtale.

Startpengene kan beløpe seg til 15.000-20.000 per stevne, mens premiepengene for pallplass gir henholdsvis 60.000, 35.000 og 25.000 kroner for første, andre og tredjeplass.

- Vi har ikke blitt kontaktet av mulige sponsorer, og kommer heller ikke til å gjøre noe aktivt selv. Start- og premiepenger tenker vi heller ikke på, sier Gjert Ingebrigtsen.

Redder NM

I stedet er alt fokus nå rettet mot NM i Kristiansand, som starter i morgen. Henrik løper forsøk på 800 m fredag, finale lørdag, i tillegg til forsøk på 1500 meter. Søndag løper han finale på 1500 m og kanskje også 5000 meter.

- Vi bestemmer oss ikke for 5000-meteren før vi ankommer Kristiansand, sier far Gjert.

I sørlandsbyen blir de uansett mottatt med åpne armer:

— Hvis Henrik tar tre gull i Kristiansand skal vi ramme inn et bilde av ham og henge det opp på klubbhuset, lover trener i arrangørklubben, Kristiansand IF, Finn Kollstad.

Nedturene har nemlig stått i kø for arrangørene i KIF. Alle de lokale trekkplastrene, Andreas Thorkildsen (spyd), Ida Marcussen (sjukamp) og Margrethe Renstrøm (lengde), har i tur og orden meldt avbud, i tillegg til flere nasjonale utøvere. Derfor er Ingebrigtsen nå den store stjernen i helgens norske friidrettsmesterskap.

Neppe kongepokal

Selv tror ikke Ingebrigtsen det blir kongepokal i Kristiansand:

— Nei, den går nok til en utøver på sprint eller kastøvelsene. Det er resultatet med høyest score på poengtabellen som gir kongepokal. Og fordi det internasjonale nivået er så høyt på mellomdistanse, skal det veldig mye til for å matche resultatene på sprint eller kast. Dessuten blir det ofte lureløp på 800 og 1500-meter, der sluttidene ikke kommer ned mot rekordgrensene, forklarer Gjert Ingebrigtsen.

Etter NM i Kristiansand starter Henrik Ingebrigtsen på 1500 m under Diamond League-finalen i belgiske Brussel fredag 7. september og på 3000 m i et stevne i italienske Rieti to dager senere.

Han er også invitert til et løp over en mile (1609 meter) på 5th Avenue i New York 22. september, men har ikke bestemt seg for om han reiser dit.