«Vi tapte mot et bedre lag», var noe av det første Drillo sa på tirsdagens pressekonferanse. Jeg liker når trenere sier sånt. Det viser at de er ærlige. Så får vi også forsøke å være ærlige. Norge har under Drillo gjort det til en vane å slå lag som er bedre enn oss. Det skjer nesten ikke lenger.

Mange lag er bedre enn Norge. Det er enkelt å sammenligne seg med de andre fra Norden. Nevn én nordmann som er god nok for Sverige. Nevn én som er god nok for Danmark. Det er ikke så enkelt, selv om Brede Hangeland nok ville vært i begge troppene. Island har en midtbanemotor av format i Gylfi Thor Sigurdsson og to spisser som bøtter inn mål i nederlandsk serie, de er foran oss i kvalikgruppen. Vi kan trøste oss med at vi sannsynligvis er bedre enn Finland.

Er Rune Jarstein blant Europas 100 beste målvakter? Kommer noen spisser med på topp 200-listen i Europa? Sett deg gjerne ned med penn og papir. Jeg tror du kommer frem til at vi har et ganske svakt landslag akkurat nå.

Men det har vi hatt før også, og da har vi klart å knipe inn på kvalitetsforspranget ved hjelp av en spillestil som har vært kulten å forholde seg til, rå arbeidsinnsats og utmerket kollektivt forsvarsspill. Nå virker det som om spillestilen er utvannet, arbeidsinnsatsen overlatt til individuelle initiativ og forsvarsspillet orker jeg ikke snakke om engang. Men selv med alle disse mangler – det går an å ha flaks. Foran Sveits-kampen visste man at Hitzfelds menn hadde vært shaky i 2. omgangen mot Island. Hvorfor ikke skape uro? Da Tom Høgli ble skadet med 20 minutter igjen, kom Omar Elabdellaoui inn. Han gjorde et ok innhopp, men hvorfor satte ikke Drillo inn Frode Johnsen? Han kunne skapt kaos i sveitsernes straffefelt, og hvis han ikke kunne brukes på 0-2 etter 70 minutter, når skulle han benyttes da?. Og hvorfor ventet Drillo til det var fem minutter igjen før han sendte opp Brede Hangeland? Og, forresten, når han først sendte opp Hangeland, hvorfor trakk han da ned Nordtveit i backkjeden? Det ble too little, too late. Om de åpenbare grepene hadde endret noe, får vi aldri svar på. Sannsynligvis ikke. Men det kunne i det minste vist at vi ville noe.

Så er spørsmålet: Hadde vi hatt noe i Brasil å gjøre? Det er en innvending jeg stadig møter, og den holder ikke. Ja, hvis vi hadde kvalifisert oss. Vi ville ikke vært det første svake landslaget i VM. Vi hadde sannsynligvis ikke dummet oss ut fullstendig. Men i betydningen «hadde vi klart å komme til en kvartfinale i VM», så er jo svaret nei. Men det klarer ikke Sveits, heller.