KRISTIANSAND: Andreas Thorkildsen (34) legger opp som spydkaster.

— Det var et fornuftig valg. Jeg har vært skeptisk for hofta har ikke fungert som den burde, sier Tomm Thorkildsen.

Han fikk beskjeden om sønnens avgjørelse tirsdag kveld, dagen før Andreas selv sendte ut en twittermelding om avgjørelsen sin.

BAKGRUNN:

— 45 konkurranser over 87 meter

Tomm Thorkildsen synes det er trist, men også det eneste fornuftige at sønnen Andreas Thorkildsen legger opp. Foto: Torstein Øen

— Andreas må nå tenke på den fantastiske karrieren som ingen har vært i nærheten av. I tillegg til to OL-gull, et VM og to EM-gull, har han også vunnet tre VM-sølv. Og i 45 konkurranser har han kastet over 87 meter. Det er det bare Jan Zelezny som kan matche. Nå går han inn i et nytt kapittel i livet og er fast bestemt på å starte en ny karriere. Han har mange forbindelser, sier Thorkildsen.

Han var selv en spydkaster av stort format, og har fulgt sønnen på en rekke mesterskap i inn og utland. Minnet som har brent seg hardest inn, er imidlertid ikke fra ett av de fem internasjonale gullene han vant. Etter å ha vunnet OL-gull i 2008, VM-gull i 2009 og EM-gull i 2010 ble det "bare" sølv i VM i 2011. ## — Trist

— Det er mesterskapet i Daegu jeg husker best. Jeg fikk kun to gratulasjoner på sms. Folk var blitt så vant med at det var så enkelt å vinne. Det synes jeg var relativt morsomt, for å si det på den måten, sier Tomm Thorkildsen.

Andreas Thorkildsen under Bislett Games i 2014. Foto: NTB Scanpix

Akkurat nå synes han det er trist at karrieren er over.

— Ja, det er det. Men alt til sin tid. Nå må vi heller se om det finnes noen nye som kan ta over, sier Thorkildsen.

- Ser du noen potensielle?

— Jeg var på treningen til Vetle Brunvatne i går. Han imponerte meg, og er nærmest til å ta over etter Andreas. Med litt trening kan han kaste 75-80 meter. Det er ikke så lett som noen tror, sier Thorkildsen, og sikter til fjorårets bronsevinner i NM, som kommer fra Søgne.

Hva er ditt beste Thorkildsen-minne? Del det her: