Du gisper etter oksygen, kjenner kvalmen sige på. Toppen nærmer seg, det gjør så vondt at du ikke skjønner hvorfor du gidder. Er du heldig, klarer du ditt personlige mål om å komme under 16 minutter. Eller 15, 14 eller til og med 12. Uansett hvor du plasserer deg i rekken av veltrente og mindre trente mosjonister, kan det virke vanskelig å forstå at noen makter å ta seg opp Stoltzekleiven på like over åtte minutter.

LES OGSÅ: Brødrene Bø i Stoltzeduell

Men det er faktisk mulig, og også for dem er det selvsagt et ønske å presse seg enda et hakk lenger ned. Før eller siden kommer vi til å få se et løp på syvtallet i Stoltzekleiven Opp, tror Thorbjørn Ludvigsen. Han vant løpet fire ganger på rad fra 2010, og har løyperekorden på 8.06. ## — Tidenes duell

— Jeg er ganske sikker på at grensen på åtte minutter kommer til å bli brutt. Å komme langt ned på syvtallet er nok ikke mulig, men å bikke grensen – det tror jeg vil skje. Hvem som klarer det, blir spennende å se. Skal jeg klare det selv, er alle forhold nødt til å ligge til rette: Dagsform, vær, føre og vindforhold, sier Ludvigsen, som ble døpt «den nye stoltzekongen» (den gamle var avdøde Jon Tvedt) i bergenspressen da han kom fra intet og vant motbakkeløpet i 2010. Beskjeden har han likevel forblitt, men for andre er det lettere å peke på at nettopp Ludvigsen er mannen som har størst sjanse til å bryte den magiske grensen.

LES OGSÅ: Varegg sitter igjen med halvannen million etter Stoltzekleiven Opp

— Også jeg tror det er fullt mulig å komme ned på syvtallet. Thorbjørn har bare syv sekunder ned fra dagens rekord, og i år skal tidenes duell utspille seg mellom ham og Stian Angermund-Vik. Den som skal vinne av dem, må kanskje sette ny rekord, tror Owen Westergård, løpssjef i Stoltzekleiven.

Felles drøm

Duellen han reklamerer for er slett ikke bare oppspinn av en arrangør på jakt etter oppmerksomhet. For ett år tilbake lyktes Stian Angermund-Vik i å bryte Ludvigsens seiersrekke opp Stoltzen.

Angermund-Vik kom i mål på 8.15, hele 14 sekunder foran Ludvigsen på annenplass. Sistnevnte hadde imidlertid nedprioritert fjorårets Stoltzekleiven Opp til fordel for andre løp i utlandet. I år er situasjonen en helt annen. Ludvigsen har gjort alt han kan for å gjenerobre tronen.

— Nå er jeg klar som et egg, og har gledet meg til Stoltzen siden før sesongen begynte. Jeg er bedre forberedt både mentalt og fysisk, og har vært veldig flink til å ha fokus mot løpet den siste måneden. For meg er det et viktig løp, fordi det egentlig var her alt startet for min del, sier Ludvigsen.

LES OGSÅ: Her er fjorårsvinnerens syv beste tips

Hans overmann fra 2014 har ikke tenkt å gi seg uten kamp, men mener Ludvigsen er favoritt denne gang.

— Både Thorbjørn og jeg har en drøm om å komme ned på syvtallet. For min del tror jeg ikke det går i år, men kanskje Thorbjørn kan gjøre det? Jeg satser på at vi begge leverer, men tror han er noen sekunder raskere nå, sier Angermund-Vik.

Regn minsker rekordsjansen

Det som likevel taler mot at det blir ny rekord lørdag, er at det er meldt regn. En litt sleip løype kan være nok til at de beste mister noen viktige sekunder.

— Etter hva jeg kan huske, har det regnet de aller fleste årene. Da blir du noe tilbakeholden på vært steg, fordi du vet at du kan skli på en glatt stein, sier Ludvigsen.

LES OGSÅ: Denne veteranen løper jevnt med toppidrettsutøvere i Stoltzen

For resten av de 6000 påmeldte, vil nok andre ting enn regnet bli avgjørende for hvor lang tid man bruker til topps. Til dem som aldri vil være i nærheten av noen rekord i Stoltzen har Ludvigsen noen klassiske råd.

— Finn din egen rytme uten å åpne for hardt. Ikke bry deg om at noen passerer deg, for de kan fort gå på en smell lenger oppe. I så fall går sekundene – og i verste fall minuttene fort, advarer Ludvigsen.

Han er klar for å bli konge av Stoltzen – igjen.