TIRANA: Albania har aldri vært i et VM-sluttspill. Etter seieren over Norge på Ullevaal øyner nasjonen håp. Albania er nummer tre i gruppen, bak Sveits og Island.

— Vinner vi over Norge, har vi 70 prosent sjanse til å komme til VM, sier Emirjon Vkaj (27).

Vi møter ham utenfor nasjonalstadionet Qemal Stafa, midt i Tirana by og nabo med luksushotellet der det norske landslaget holder til.

(Artikkelen fortsetter)

SYKLENDE SELGER: Supportereffekter hører med på landskamp, og denne gutten håpet på bra fortjeneste i Tiranas gater torsdag. Foto: ROAR LYNGØY

Solen skinner, og det er varm og deilig sommertemperatur. Men for Vkaj er det en ting som legger en stor demper:

— Jeg har ikke billett. Kampen er utsolgt. Jeg leste i avisen at det var 60.000 mennesker som hadde ringt til det albanske fotballforbundet. Stadion tar bare 20.000, sier Vkaj.

Han har grunn til å føle seg snytt. 27-åringen har nemlig kjørt med bil helt fra Sverige.

- Jeg har bodd de siste ti årene i Sverige, og har kjørt hit til Tirana gjennom Italia. Jeg tok ferje fra Bari i Italia. På veien har jeg besøkt venner , forteller han.

- Det høres ut som en forferdelig lang tur?

— Ja, det er snakk om 2600 kilometer med bil, sier Vkaj på svensk.

Svartebørs

Når vi står utenfor stadion, er køen lang av håpefulle som har samlet seg utenfor billettkontoret. Men det er stengt. I stedet forsøker svartebørshaiene å tjene seg gode penger på den store fotballinteressen.

- En vanlig billett bak målet koster seks ganger så mye på svartebørs. Og de beste billettene på langsiden går for rundt tusen kroner. Det er sykt. Jeg skal forsøke å få tak i billett, men jeg har noen venner som jeg ønsker å se kampen med , sier han.

De fleste som vi møter utenfor stadion denne formiddagen er unge menn mellom 15 og 25 år. Svært få av dem kan engelsk. Mens vi står der og prøver å kommunisere kommer en guttepjokk på kanskje seks-syv år og kaster seg om halsen på journalisten fra Norge. Gutten tigger om penger, men blir til slutt dratt bort av noen andre.

Et tegn på at mange ikke har det så bra i Albania. Her finner du fattigdom og arbeidsledighet, men Albania har tatt store steg siden kommunismens fall. Rene gater, flotte hoteller og stilige biler forteller at Albania er på vei opp.

— Vi er med i NATO, og vi håper å komme inn i EU. Albania er rikt på ressurser og er på vei opp som nasjon. Men fortsatt er det en del korrupsjon og folk som ikke betaler skatt. Det gjør at utviklingen går tregere, sier svenskalbaneren Vkaj som har kjøpt seg leilighet i Tirana og vurderer å flytte tilbake til hjemlandet om noen år.

Større investeringer

Også fotballmessig har Albania tatt steg.

— Albania har vært et kommunistisk land, så det er ikke blitt investert så mye i fotballen. Men nå er de kommet i gang, og den nye treneren har gjort en veldig god jobb. Det finnes mange gode albanske spillere rundt om, blant annet i Sverige. Det blir vanskelig å komme til VM, men det er ikke umulig. Alt kan skje i denne gruppen, sier han.

- Hva tror du resultatet blir fredag?

— 2-1 til Albania. Vil du ha målscorerne også? Salihi og Cana!