Derfor er det helt riktig at de går hver sin vei. Snart må Molde klare seg uten begge to. Det er sunt for hele organisasjonen.

Det kunne ikke vare evig. Ingen trodde det. Likevel oppsto en merkelig følelse av tomhet da det eksepsjonelle prosjektet til Kjell Inge Røkke og Ole Gunnar Solskjær ble offisielt avsluttet på en pressekonferanse i Cardiff torsdag klokka 13.30. Hele Molde Fotballklubb har levd i en slags euforisk unntakstilstand siden Solskjær ble presentert som manager på

Aker stadion 9. november 2010. Nå er det slutt. Samtidig som noe helt annet begynner.

Genistreken

Ansettelsen av Solskjær er den største og mest opplagte genistreken MFK-ledelsen har gjort noen gang. Det måtte bli bra. Og det ble kanskje enda bedre enn mange hadde forestilt seg.

Kjell Inge Røkke ville at klubben skulle bygge omdømme og vinne titler. Solskjærs opptreden og resultater har gitt ham begge deler. Managerens navn, posisjon og personlighet har gitt hele klubben et enormt løft både sportslig og økonomisk.

Det har vært et eventyr. Det har vært en nesten uvirkelig reise for alle som har vært med på den.

Det har vært fristende å tenke at Solskjær-epoken skulle fortsette. At han ville være her i 35 år, som han sa da han i kjent stil sjarmerte seg rett inn i supporternes og sponsorenes hjerter den dagen han ble presentert.

Men utover høsten har det blitt stadig tydeligere at manageren har følt at jobben i Molde var gjort. At det ikke var mer å hente, verken i lønningsposen eller på CV-en. Signalene fra forskjellig hold tydet på at Solskjærs ambisjoner var større enn klubbens.

Sjefen innså at han måtte ha større ressurser for å vinne flere titler i Norge og ta Molde til Champions League.

Stilte krav

Deler av forhandlingene mellom Team Solskjær og Team MFK skal etter sigende ha handlet om nettopp dette. At manageren mente klubben måtte satse mer for å utvikle seg videre. Og at eierne mente kravene til lønnsbudsjett og spillerkjøp var for store til at de kunne forsvares.

Etter samtalene med Aston Villa i mai 2012 ble det oppvaskmøte hjemme hos Kjell Inge Røkke og harmonisk pressekonferanse på Aker stadion etterpå. Men forholdet mellom partene skal aldri ha blitt det samme etter en konflikt som satte sterke og personlige følelser i sving på begge sider av maktbalansen.

Solskjær og agent Jim Solbakken har stått beinhardt på en del konkrete krav. Det har ikke alltid falt i like god jord hos Røkke og Gjelsten. Og derfor virker det som tida var inne nå.

Solskjær ville egentlig videre. Og MFK kunne egentlig ikke tilby det han ønsket for å bli.

Relasjon mellom klubbene

Forhåpentligvis er bruddet mellom Solskjær og ledelsen i Molde Fotballklubb så profesjonelt og pent at partene kan samarbeide også i fortsettelsen. Det vil bety mye for MFK å utvikle en sterk relasjon til en klubb i Premier League. Det kan lønne seg å bygge videre på kontakten med Solskjærs nettverk. Jeg blir overrasket om ikke det selges en Molde-spiller til Cardiff for en relativt pen sum i løpet av 2014. Og kanskje kommer det et ungt engelsk talent eller to på lån andre veien for å utvikle seg i Molde Fotballklubb.

Reaksjonene på Solskjærs avgang er naturlig nok ulike, både blant supportere, sponsorer og MFK-folk. Men i all hovedsak hersker det en oppfatning av at manageren har levert varene i Molde og burde ta denne muligheten til å lede en klubb i Premier League.

Jeg mener Ole Gunnar Solskjær har gjort alt noen kunne ønske eller kreve som Molde-manager. Han har skapt resultater og utviklet hele klubben. Han har meislet ned et fundament som MFK kan bygge videre på langt inn i framtida.

Ingen kan klandre Solskjær for at han reiser nå. Han fortjener honnør og takk for jobben han har gjort i Molde. Han fortjener hell og lykke videre i karrieren.

Om noen år har kanskje Manchester United en manager som har vært både spiller og trener i Molde.

Ny sjef snart på plass

For halvannet år siden virket ikke alle i Molde Fotballklubb forberedte på at Solskjær kunne forsvinne når som helst. Men jeg tror alle lærte mye av kaoset som oppsto da han plutselig dro til England for å besøke Aston Villa.

Denne gangen er det ingen som er overrasket. MFK-ledelsen skjønte tegninga tidlig i desember, og har prioritert arbeidet med å finne Solskjærs erstatter mens de har ventet på en endelig avklaring.

Rett etter torsdagens pressekonferanse på Aker stadion gikk styremedlemmene i Molde Fotball AS og Molde Fotballklubb rett i et fem timer langt møte.

Forhåpentligvis er den nye sjefen klar i løpet av kort tid. Han er nødt til å være på plass før laget reiser til Spania for å spille Copa del Sol 25. januar.

MFK gjorde et PR-kupp i god Aker-stil da de «kuppet» pressekonferansen etter Solskjærs exit med å presentere eiernes rause gave på 125 millioner kroner.

Om tre år er kanskje både Røkke og Gjelsten helt ute av drifta. Da mangler rundt 15 av 100 millioner i året på budsjettet.

– MFK må utvikle og selge spillere, sa styreleder Leif-Arne Langøy da jeg spurte hvor disse pengene skal komme fra.

De kan starte med å selge Mats Møller Dæhli til Cardiff.