Vi møter Vålerengas Christian Brix. Vi samler dem på taket. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen
Fotball , 23. april 2006, Tippeligaen Eliteserien , Vålerenga VIF - Rosenborg RBK , VIF s unggutt Glenn Roberts Foto: Kasper Wikestad Foto: Kasper Wikestad, Digitalsport
Fotball Landskamp International U21 U-21 Kvalifisering Qualification EM 07.09.07 Nye Fredrikstad Stadion Norge Norway U21 - Nederland Holland U21 Jørgen Horn - VålerengaFoto - Kasper Wikestad Foto: Kasper Wikestad / Digitalsport

— Vi er ekstremt opptatt av å få frem til spillerne og omverdenen at vi ikke kvitter oss med spillerne, sier Vålerenga-trener Tor Ole Skullerud.

Som U19-landslagssjef klaget han på eliteklubber som prioriterte utlendinger foran egne talenter - og roste Lyn og Vålerenga for deres ungdomssatsing.

Som VIF-trener er Skullerud på den andre siden av bordet, og har de siste månedene vært med på å sende ut Kristian Brix til Sogndal, Jørgen Horn til Viking og nå Glenn Roberts og Amin Nouri til Nybergsund. Alle på lån.

Før sesongen forsvant også Alexander Mathisen (Aalesund), Arnar Førsund (HamKam) og Steinar Strømnes (Kongsvinger), alle uten returbillett.

Tilsammen er de blitt et helt lag, for vi fikk ikke plass til to keepere. Frode Larsen (19), som kom til Vålerenga fra Lyn, er på leiekontrakt i Bærum ut 2010-sesongen.

Mot Tromsø hadde Vålerenga fem spillere over 30 år i startoppstillingen og en snittalder på over 28. Og i "bakhånd" har de Ronny Johnsen - som blir 39 i sommer . . .

Må spille mer

— Vi får mange kommentarer om at vi ikke satser på unggutta. Men jeg mener det tvert imot er det vi gjør.

— Vi leier ut disse spillerne fordi vi ikke ser at de kommer til å spille så mye A-lagsfotball med det første. Men spesielt Glenn og Jørgen har spilt en god del i Tippeligaen, og vi anser alle disse som for gode til bare å spille på 2.-divisjonslaget, trene med A-laget og få et kvarter i Tippeligaen i ny og ne. Da er det bedre at de får seg en kamparena utenfor VIF, presiserer Tor Ole Skullerud.

Han får støtte fra dagens U19-landslagssjef, Nils Johan Semb.

— Disse spillerne ønsker å ta steget inn i A-laget, men samtidig er det ofte et langt og vanskelig steg å ta i en toppklubb. Derfor er jeg på linje med Vålerenga og ser at det kan være en riktig vurdering å leie ut spillere som er ganske langt unna plass på et lag der de konkurrerer med A-lagsspillere over hele fjøla, sier Semb.

- Norsk fotball sidrumpa

— De kan kanskje utvikle seg bedre i et Tippeliga-lag med mindre ressurser og færre toppspillere i stallen, eller ta veien om Adeccoligaen, utdyper U19-landslagssjefen og TV 2-eksperten.

Alle gode juniorer kan ikke bli A-lagsspillere. Semb er opptatt av at toppklubbene i Norge tar bedre vare på sine ess.

— Klubbene må tørre å ta litt sjanser med de aller beste. Der syns jeg vi i norsk fotball generelt er litt sidrumpa. De er tøffere i de store klubbene ute, se bare på Real Madrid og Barcelona: De unggutta de virkelig har tro på, slipper til i store kamper, understreker Nils Johan Semb.