Hallen er etterlengtet i skøytemiljøet.

— I Oslo ser vi at tilbudet til skøyteløpere er dårlig sammenlignet med ellers i landet, sier OL-direktør Eli Grimsby.

Hun mener at den hallen som er planlagt bygget til OL og Paralympics i 2022, vil bli viktig for å få barn og unge, og mosjonister til å finne frem skøytene. Det er en rik kultur for det i vårt land.

  • Jeg tenker det er morsomt å kunne bruke den posisjonen Valle Hovin har. Mange er allerede vant til å dra dit for å gå på skøyter. I ettertid skal vi ikke konkurrere med Hamar som nasjonalanlegg. Denne arenaen i Oslo skal brukes av flere idretter. Vi skal fjerne en del sittetribuner som kreves under OL, for å frigjøre plass til mer aktivitet. Nå får man endelig får en innendørs arena for skøyter, som det er sterkt behov for, skal den utnyttes for alt den er verdt, til mange isidretter og alle lag av befolkningen.

Valle Hovin skal i en kort periode under et OL være et anlegg for eliten, mens barn, unge og bredden skal prioriteres etter lekene.

(artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

UTSIDEN: Slik ser man for seg at det kommer til å se ut når nordmenn er på vei til arenaen under OL i 2022. ILLUSTRASJON: OSLO2022

Vikingskipet, ferdig i 1993, ble Norges første ishall for hurtigløp. Både Stavanger og Bjugn har fått 400 meters-bane siden den gangen. Nå håper skøytemiljøet i hovedstaden at Valle Hovin endelig skal få tak. De ferske tegningene viser en hall ment for utøvere og mosjonister i flere isidretter, til en prislapp av 646 millioner kroner.

Henning Hagelund er tidligere leder av Aktiv skøyteklubb, nå leder av hallkomiteen og intresseorganisasjonen for tak over Halle Hovin. Han har i over ti år jobbet for at hovedstaden skal få et slikt isanlegg, og han er ikke alene. Planene har vært der siden 1986. — Vi har presisert at 95 prosenten av tilgjengeligheten skal være for vanlige folk. Dette er ikke et anlegg for toppidretten primært, men for almuen, sier han.

Tall viser at 200 000 mennesker årlig besøker hallen i Stavanger. Det er ingen grunn til å tro at det skal bli færre i hovedstaden.

  • Skøyter er en idrett som kan bedrives fra man kan gå, og til man ikke kan gå lenger. Dette blir et lavterskeltilbud som kan samle hele familien i en felles aktivitet.

- Har det skjedd noe på de ti årene dere har holdt på?

  • Ja, mye. Det ble laget en mulighetsstudie i 2005, som byråden tok initiativ til. Med støtte fra Fremskrittspartiet, SV og AP ble det bevilget to millioner kroner til et forprosjekt i 2013. Høyre har hele tiden vært litt avmålt, fordi man mente det var for tidlig og avventer reguleringsplanen for området som med høy sannsynlighet vil bli behandlet av bystyret i år.

- Kommer ishallen uansett?

  • Jeg håper og tror det. OL vil fremskynde den og sikre at hallen kommer innen overskuelig fremtid.