I torsdagens Aftenposten understreker Egil Olsen at det er uaktuelt å bruke mentale trenere i jakten på en VM-billett. Landslagssjefen synes det finnes tilstrekkelig kompetanse i gruppen allerede.

— Mental trening er et vidt felt. Det vi gjør av forberedelser er på mange måter mental trening. I spillermøtene, i samtalene med spillerne. Men vi bruker ikke en mental trener, sier Egil «Drillo» Olsen til Aftenposten før skjebnekampene mot Kypros og Sveits. Norge risikerer igjen å stå utenfor et mesterskap uten full pott i de oppgjørene.

Har drømt om samarbeid

En av Norges mest profilerte coacher, Erik Bertrand Larssen, har samarbeidet med utøvere som Petter Northug, Cecilia Brækhus og Suzann Pettersen gjennom selskapet sitt Bertrand AS.

- Jeg har drømt om å jobbe med landslaget i fotball i mange år. Laget har mange fantastiske utøvere og et stort støtteapprat. Sammen med skilandslaget er fotball kanskje de gjeveste å samarbeide med. Det hadde vært moro å være en del av et lag som betyr så mye for så mange.

— Jeg har snakket med Drillo et par ganger, og har veldig respekt for ham som trener. Jeg vet at han er skolert innen idrettspsykologi og en god mental trener på egenhånd. Og jeg er enig med Drillo om at mental trening er et vidt begrep. All interaksjon er med på å påvirke spillere, han er nok veldig bevisst og dyktig på det området, forteller Bertrand Larssen.

Bedre selvtillit

- Hvilke knapper kunne du trykket på?

— Det er åpenbart at alle kan få bedre selvtillit i hverdagen eller på banen med grep som kan gjøre utøvere mer motiverte, slik at de går utpå der med riktig innstilling. Det kan ofte være vanskelig å ta for seg et helt lag. Noen synes garderobepraten treffer godt, mens andre ikke får den nødvendige inputen der og da.

Erik Bertrand Larssen mener man har størst effekt av å jobbe med spillere individuelt over tid for at det skal komme kollektivet til gode.

Han tror fotballspillere har mye å lære av utøvere i individuelle idretter, og anbefaler landslaget å gå nye veier for å utvikle enkeltspillere og lag.

— Det har slått meg flere ganger at spillere kunne tatt initiativ til å sparre med noen. Jeg synes at det er interessant at en del av dem uttaler at de ikke trenger mental trening. I min verden er det som å si at de ikke trenger å trene teknikk eller utholdenhet. Jeg er overbevist om at det i mange idretter skjer en endring, der de tøffeste av de tøffe ser på mental trening som en fordel og en viktig nøkkel for større suksess.

Berømmer King

Han etterlyser større nysgjerrighet blant fotballspillere, men berømmer landslagets Joshua King, som selv tok initiativ til et samarbeid.

— Joshua er en søkende fyr som hele tiden har lyst til å bli bedre. Lenge har jeg oppfattet fotballen som et ganske konservativt miljø som kunne hatt godt av råd. Det er ofte de beste som søker mental trening som et ledd for hele tiden å bli bedre. Vi har flere verdensenere i mange idretter i stallen. De forbinder ikke coaching med det å få hjelp, men ser på det som muligheten til å utvikle seg ytterligere.