VAL DI FIEMME: Kirkeklokkene fra Tesero, landsbyen i lia på den andre siden av elva, signaliserte at klokka var tolv denne søndagen. Sola stekte mot skiløypene, der Øyvind Skaanes raste fra konkurrentene på førsteetappen på VM-stafetten i 1991.

En vakrere skidag enn denne på stadion i Val di Fiemme andre nyttårsdag, er det ikke mulig å få. At det kun var trening og hviledag i Tour de Ski, sørget for avslappet stemning. Som en finfin dag i påskefjellet.

God stemning: Johannes Høsflot Klæbo har vist knallform i Tour de Ski, bare en stor måned før OL i Beijing. Foto: RUNE PETTER NESS

Det har vært mange store trønderske løp akkurat her. Terje Langlis VM-gull på 10-kilometer i 1991, Marit Bjørgens sprinttriumf i 2003 og det kanskje aller mest spektakulære: Petter Northugs VM-tittel på 15-kilometer i 2013, et mesterskap hvor Bjørgen ble verdensmester hele fire ganger.

Bjørgen og Northug var spydspisser i den siste trønderske gullgenerasjonen, den som inneholdt flere av løperne som koste seg i Nord-Italia søndag formiddag.

Stjernemøte: Johannes Høsflot Klæbo (til venstre) og Petter Northug. Foran går landslagstrener Arild Monsen. Foto: RUNE PETTER NESS

I ei stor klynge gikk nemlig Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth, den ene TV-ekspert og den andre veteran. Bak dem slengte en annen TV-ekspert, Petter Northug, humørfylte meldinger til verdens beste langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo.

Even Northug var litt til og fra.

Gamle og nye stjerner: Bakerst Johannes Høsflot Klæbo, Niklas Dyrhaug, Erik Valnes, Pål Golberg, Didrik Tønseth og Petter Northug i Val di Fiemme søndag formiddag. Foto: RUNE PETTER NESS

Hele seks trøndere startet Tour de Ski dette året, men bredden er likevel ikke det den en gang var.

Med Emil Iversen ute av form bærer Klæbo for tiden mesteparten av Trøndelags langrennsære på sine skuldre. Slik vil det trolig bli også under vinterens OL i Beijing.

Inntil nylig kunne det virke som at det ville bli slik også når det største skiarrangementet på trøndersk jord siden 1997 skal arrangeres.

Det kan være at Tønseth fortsatt satser på toppnivå. Emil Iversen skal regnes med. Anne Kjersti Kalvå kan ta ytterligere steg og Ane Appelkvist Stenseth må forsøke å finne tilbake til det hun hadde inne i fjor.

Sterk tour: Anne Kjersti Kalvå har levert sterke etapper i Tour de Ski de siste dagene. Foto: RUNE PETTER NESS

Men Adresseavisens kartlegging av situasjonen sist vinter var ikke lovende. Det har vært tynt med trøndere i toppen i juniorklassene og køen av mulige stjerner bak Klæbo har vært kort.

Derfor er det som har skjedd de siste ukene så gledelig, og så viktig.

Ikke bare har Even Northug levert svært gode sprintprestasjoner over tid. Det er naturligvis viktigst. At han kommer fra en av verdens mest kjente skifamilier og er bror til den aller største, er ingen ulempe.

I hvert fall ikke for dem som er ansatt for å gjøre ski-VM i Trondheim i 2025 til en suksess, en folkefest som skal prege byen både før og etter.

To etapper igjen: Johannes Høsflot Klæbo (til venstre) og Even Northug er inne i siste fase av årets Tour de Ski. Foto: RUNE PETTER NESS

For se det for deg:

Teamsprint i Granåsen om tre år med to trøndere på Norges lag: Even Northug og Johannes Høsflot Klæbo. Med titusener av tilskuere rundt løypa.

-Den tanken kan helt sikkert tenkes, fastslår mannen med ledertrøya i Tour de Ski.

Klæbo er allerede best i alt, og lite tyder på at han ikke vil være helt i toppen også om tre år. Sannsynligvis blir han bare enda bedre. Han vil ha den ene etappen på lagsprinten.

Nydelige forhold: Even Northug (til høyre) og Johannes Høsflot Klæbo får skiene smurt under hviledagen i Tour de Ski i Val di Fiemme. Foto: RUNE PETTER NESS

Alt tyder på at Even Northug vil fortsette sin utvikling. Prestasjonene i Davos, Dresden og Oberstdorf har vist at han allerede er i verdenstoppen.

Lillebror Northug vil få optimale muligheter til å ta nye steg under Arild Monsens ledelse om han havner på sprintlandslaget neste år, noe det er vanskelig å forstå om han ikke gjør. Han vil sannsynligvis få sin mesterskapsdebut under Planica-VM i 2023.

Med normal utvikling er han en klar kandidat til den andre plassen på lagsprinten i Trondheim i 2025.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

På én av rundene i Tour de Ski-løypa i Val di Fiemme søndag fikk veteranene Tønseth, Dyrhaug og storebror Northug gå for seg selv. Klæbo hadde funnet tonen med Even Northug, vinterens stjerneskudd.

Sammen gikk de rolig omkring og pratet om alt mulig, stanset og fikk skiene smurt, og fortsatte videre.

Bildet av Northug og Klæbo fra Val di Fiemme denne januardagen kan være starten på et eventyr, som vil nå sin topp under teamsprinten i VM i Granåsen.

Inntil i år har det vært en fjern drøm, knapt nok det. Nå er scenarioet høyst realistisk.

For VM-ledelsen i Trondheim, som skal bygge forventninger, etter hvert selge billetter og forankre verdensmesterskapet i hele regionen, er den nye stjernen fra Mosvik en gave.