For kort tid etter at Erik Valnes vant NM-sprinten i fristil foran Even Northug og Pål Golberg, ble langrennssjef Espen Bjervig og landslagstrener Arild Monsen konfrontert med Fredrik Auklands utspill i NRK nylig.

Aukland mente at det var respektløst av Norges Skiforbund å la norske sprintere kun gå én NM-distanse – det vil si torsdagens sprint – og deretter sende dem rett til verdenscup i italienske Livigno.

Samtidig har NM på Gjøvik ytterligere tre distanser de neste dagene.

– Det er feil. Du kan ikke skjære alle over én kam. To eller tre på mitt lag har ikke noe å hente om det edle metallet her nå. Du kan ikke klage på at Northug og Taugbøl ikke stiller resten av NM-uka. Hvis du klarer det, så er det kunnskapen i hodet på Aukland det er noe galt med. Det er åpenbart, sier Monsen.

EKSPERT: Fredrik Aukland jobber for NRK. Her under ski-VM i 2021. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Langrennssjef Espen Bjervig forstår heller ikke at Aukland reagerer. Han påpeker at NRK-eksperten, som har vært landslagstrener i Sveits, ikke ser det internasjonale perspektivet i saken.

– Jeg er forundret over at kommentator Fredrik, som har jobbet ute, ikke klarer å se vårt internasjonale ansvar. Jeg blir overrasket. Det er navlebeskuende, sier Bjervig til VG.

Den norske sportssjefen mener løsningen ble god, der løpere stiller både i NM og verdenscup.

– Det overrasker meg at en som har jobbet i Sveits så lett ignorerer det internasjonale her. Jeg mener debatten blir litt konstruert. Vi har de beste sprinterne her og de beste på distanse.

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig på Gjøvik torsdag. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

NRK-ekspert Fredrik Aukland er konfrontert med Bjervigs utspill. Han mener NM på ski er det viktigste arrangementet i norsk langrenn.

– Hvis det blir en kultur der Norges Skiforbund velger å sende en landslagsløper til verdenscup i stedet for NM, så er det kritisk for rekrutteringen og klubbinnsatsen som gjøres i norsk langrenn, sier han til VG.

Han påpeker at NM – i år på Gjøvik – fører til at elite og bredde møtes på samme arena.

Aukland er tydelig på at dét er viktigere enn at landslagsløpere reiser til Italia for å gå skirenn på en høyde de ikke har forberedt seg på og som heller ikke er i en stilart som venter i VM.

– Jeg har enorm respekt for Monsen og Bjervig og det de har levert. Så tenker jeg at det må være lov til å lytte til kritikk fra de som står på utsiden av landslaget og se det fra den siden også.

Valnes, Northug og Golberg var alle godt fornøyd med å ha havnet på pallen under NM-sprinten. Men landslagstrioen hadde naturlig nok fått med seg debatten de også.

– Det er overdrevet. Det synes nå i hvert fall jeg. Vi er fem av seks på sprintlaget på start i dag. Det synes jeg er bra. Det er sprinten i NM og mange som går, sier Northug – og svarer deretter slik på om han har forståelse for langrennssjef Bjervigs frustrasjon:

– Jeg kan egentlig skjønne det. Det er ikke så «gæli» som det virker som, sier han.

Pål Golberg rister bare på hodet når VG forteller hva NRK-ekspert Aukland har ment:

– Jeg skjønner ikke problemet. Vi stiller med sprintlaget i dag. I dag er det NM-sprint. I morgen og lørdag er det distanserenn. Da stiller distanselaget. Slik har det vært i alle år, sier Golberg og fortsetter:

KLAR TALE: Fra Pål Golberg, som torsdag måtte konstatere at Erik Valnes var best under fristilssprinten i NM på Gjøvik. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– All den tid FIS (Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet) ikke har endret terminlisten og vi har nasjonalt mesterskap midt i sesong, så har vi løst det bedre enn noen gang i år.

– Er du overrasket over Auklands kritikk?

– Det er en kritikk jeg ikke kan svare på. Jeg føler det er én måte å vri det på. Man kan også si at «så fantastisk flott det er at Erik (Valnes), Even (Northug), Håvard (Solås Taugbøl), som kunne forberedt seg optimalt til sprintrenn i Livigno, er med i NM».