– Det gir veldig mening å orientere seg på banen, og det er noe vi har studert over mange år. Vi finner gjennomgående en sammenheng mellom orienteringsevne og prestasjon, sier Geir Jordet, professor i idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole.

Jordet erkjent for sin forskning på straffesparkenes psykologi, men har også gjennomført flere studier på hvordan fotballspillere løfter blikket for å søke informasjon om omgivelsene i kamp – såkalt «scanning». De fulgte Arsenal gjennom en sesong, og fant med dette datasettet hvordan de ulike posisjonene scannet.

Den gjennomsnittlige spissen i Arsenal-studien scannet 0,28 ganger per sekund, som stemmer overens med en bredere studie de gjorde av 30 spisser tidligere (0,27 «scanninger» per sekund).

Når Jordet har sett på Erling Braut Haaland har han funnet at jærbuen ligger i intervallet 0,35 til 0,50 scanninger per sekund – betydelig over gjennomsnittet. Han har illustrert dette gjennom en tråd på Twitter, der han bryter ned hvordan Haaland løfter blikket i forkant av ulike scoringer i Manchester City.

– Når Erling beveger seg i og rundt boksen, og jakter scoringsmuligheter når ballen er et stykke unna, er han veldig aktiv i sin orientering. Han ligger godt over gjennomsnittet. Jeg er blitt slått av det i mange år. Han er veldig god til å hente inn informasjon som gjør at han kan finne gode scoringsmuligheter, analyserer Jordet.

Han peker på at de fleste spisser – selv på det øverste nivået – kan ha nok med å fokusere på ballen i scoringsposisjon. Haaland kan ifølge Jordet se opp både to, tre og fire ganger når han er i scoringsposisjon, som ifølge NIH-forskeren gir ham veldig god kontroll på motstanderens målvakt.

NIH-professoren trekker frem andre spisser som bruker blikket like aktivt: Harry Kane (dog mest når han er dypere i banen), Robert Lewandowski og Kylian Mbappé. Karim Benzema, en annen av verdens beste spisser, scorer imidlertid langt lavere enn disse – uten at han sliter med å produsere mål av den grunn.

54 MINUTTER PER MÅL: Erling Braut Haaland har scoret seks mål på 326 minutter, en frekvens på 82 minutter per scoring. Seks mål på ni skudd på mål gir en effektivitet på 66 prosent (og 33 prosent på antall avslutninger totalt). Foto: www.sofascore.com

– Jeg har også sett hvordan Haaland leter etter posisjoner og scoringsmuligheter, og det er en vanvittig fordel. Å være målscorer handler om to ting; å være effektiv og å komme seg i posisjoner, sier tidenes toppscorer i Eliteserien, Sigurd Rushfeldt.

Han er ikke overrasket over Jordets tall om at gode scannere scorer høyere på prestasjon, og mener det handler om å lese og komme i forkant av situasjoner. Noen sier det er medfødt, men Rushfeldt mener det i høyeste grad er trenbart – og kaller den enkeltes evne en kombinasjon av dette instinktet og bevisst trening.

– Haaland er veldig flink til å lukte målsjanser og lese spillet. Det er ganske uvanlig i så ung alder. Han hadde ikke blitt en toppscorer om han ikke hadde hatt denne delen, sier Rushfeldt, som etter karrieren har jobbet som spisstrener for blant annet landslaget.

GOD OVERSIKT: 172 scoringer i Tippeligaen/Eliteserien er Sigurd Rushfeldt alene om å ha – som gjør ham til tidenes toppscorer i den norske serien. Han scoret målene sine for Tromsø og Rosenborg. Foto: Terje Mortensen / VG

Rosenborg- og Odd-legenden Frode Johnsen sier på sin side at det har vært lite fokus på scanne-aspektet da han var aktiv. Han mener egenskapen må sitte i ryggmargen.

– Da jeg spilte var det ikke noe fokus på scanning. Det måtte bare ligge i blodet, og man kan ikke bruke tid på å trene opp det. Da får man ikke tid til å trene fotball. Det er en medfødt greie. Det er jeg ganske sikker på, hevder Johnsen.

GAMMEL MÅLMASKIN: Frode Johnsen følger nøye med på Erling Braut Haaland i Manchester City. Foto: Thomas Andreassen / VG

Jordet peker også på hvordan jærbuen brukte blikket i forkant av sin tredje scoring mot Crystal Palace lørdag.

– Han ser veldig tydelig at ballen er på vei, han kikker på stopperen som kommer mot ham og han har kontroll på stopperen med sine to søk. Da står han imot som en fjær og klarer å holde ham vekk, ikke bare på grunn av fysikken, men også fordi han har scannet og har oversikt.

Rushfeldt peker på sin side på den første scoringen mot Crystal Palace, der nordmannen først er i posisjon til å nå innlegget han ikke får – før han så innhenter ny informasjon og kommer i posisjonen som til slutt gjør at han scorer.

Onsdag kveld klokken 20.30 får City besøk av Nottingham Forest. På tirsdagens pressekonferanse var Pep Guardiola kryptisk rundt hvorvidt Haaland kom til å starte, tidligere har han sagt at nordmannen ikke kommer til å spille alt når det blir kamp hver tredje dag – som det gjør nå.