Olsvik har spilt i Trondheims Ørn og Rosenborg i ti år.

I løpet av karrieren har hun rukket å ta en utdanning som ingeniør, fått barn og hastet mellom treninger på Koteng Arena og en 40-prosentstilling som ingeniør.

Nå har det blitt for mye.

I sommer bestemte hun seg for at hun gir seg som RBK-spiller etter sesongen. Klubben har ikke kunnet imøtekomme henne på ønsket om fulltidskontrakt.

– De skjønner ikke at jeg trenger litt andre betingelser enn de som er 20 år og som ikke har en familie å ta seg av. Jeg har en treåring hjemme, som vil leke klokken fire. Da kunne jeg restituert meg før og etter trening på dagtid, sier Olsvik til VG.

Hun er den eneste spilleren i RBK som jobber ved siden av fotballen.

– Føler du at klubben ikke forstår situasjonen du er i?

– Jeg tror de forstår det, men samtidig utnytter de meg litt, siden jeg er lite skadet og de tror det går bra. Det går på bekostning av at jeg kunne vært enda skarpere på trening, sier hun.

Bladet omtalte nyheten først.

FAMILIELIVET: Maria Olsvik sammen med sønnen Mikkel (3) og samboeren Simen R. Sandmæl etter en kamp på Koteng Arena. Foto: PRIVAT

Nå reagerer Olsvik på at klubben ikke verdsetter tilhørighet.

– Jeg føler ikke at man blir like verdsatt som de som kommer utenfra, som får fulltidskontrakter. Jeg mener klubben burde sett verdien i de lokale, for jeg kunne potensielt vært her til jeg er 35 år. Jeg synes det er synd, sier Olsvik, som har spilt 19 av 23 seriekamper denne sesongen.

Etter alle solemerker legger hun opp etter sesongen.

– Vi har vært åpne for å flytte på oss, men det skal mer til når vi har en familie. Det bruker Rosenborg for alt det er verdt. De er en av de største klubbene, og det skal mye til å bare kunne leve av fotballen et annet sted, sier hun.

– Hvordan har det vært å balansere fotball, jobb, familie og barn?

– Det har gått veldig bra, siden jeg har hatt en arbeidsgiver som er fleksibel. Ellers hadde det aldri gått. I 2021 jobbet jeg 80 prosent, og konkurrerte på lik linje som andre spillere som hadde det som fulltidsjobb. Da ble jeg tatt ut på A-landslaget. Men å stå i det år etter år, så blir man sliten. Og det går utover utviklingen, sier hun.

I LANDSLAGSTRØYEN: I 2021 ble Olsvik tatt ut på landslaget. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Hadde du fortsatt i klubben om livet hadde sett annerledes ut?

– Det kan godt hende, men det kan også hende at jeg hadde vært mer mobil for å finne et alternativ. Og som jeg har sagt til klubben, så krever jeg ikke at jeg tjener det samme som jeg ville gjort om jeg bare skulle vært ingeniør.

– Man gjør ikke det som kvinnelig fotballspiller i Norge. Det handler om at jeg må kunne ta vare på familien min sammen med samboeren min, sier hun.

Rosenborgs sportslige leder, Mads Pettersen, svarer dette på Olsviks uttalelser:

– Det er synd at Maria føler det slik. Vi har ingen intensjon om å utnytte hennes situasjon på noe som helst vis. Det er heller motsatt, vi har stor forståelse for at hennes livssituasjon er annerledes, sier Pettersen til VG.

Pettersen vil ikke opplyse om hvor mange som har fulltidskontrakter i Rosenborg.

– Hvor grensene går for hva som er fulltid, vil være litt ulikt for hver enkelt spiller, sier han.

– Man må vel opp på et tak mot 450–500.000 i året for å få det til å gå rundt?

Det kan godt hende, og det er en ganske stor andel som er der oppe. Men alle er ikke der, sier han.

Tilbudet Olsvik ble presentert av klubben var lavere.

– Vår vurdering om lønn til en spiller handler mer om totalpakke enn økonomi. Det er en troppssammensetning som må fungere og være bærekraftig, sier han videre.

SVARER: Rosenborgs sportslige leder Mads Pettersen. Foto: Annika Byrde / NTB

Olsvik poengterer at hun ikke ville byttet familielivet mot noe annet.

– Jeg anbefaler alle å stifte familie som fotballspiller, men det bør legges mer til rette for at det skal gå, og at man i større grad har det som heltidsjobb, sier Olsvik.

– Føler du at det er mulig å få barn som fotballspiller?

– Ja, men skulle jeg trent hver dag på ettermiddagen og jobbet på dagtid, så tror jeg ikke det hadde vært verdt det. Da hadde man ikke sett familien sin. Og slik er det i mange klubber i Norge.

– Hvordan påvirker det nivået i norsk kvinnefotball?

– Det gjør at mange slutter tidligere. Jeg vet om mange spillere som har sluttet fordi de ikke kunne leve av fotballen, og det gjør at lagene blir yngre og yngre. Så har det skjedd en enorm endring på få år, men det er fortsatt en vei å gå, sier Olsvik.

NÆRMER SEG SLUTTEN: Dette året er det siste for denne gang at man ser Olsvik i RBK-drakten. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Til tross for at Olsvik nå forbereder seg på karriereslutt, kan det potensielt være noen positive utfall på slutten av visa.

Rosenborg topper tabellen og kjemper om serie- og cupgull, og dermed kan det bli første gang at Olsvik vinner edelt gull med klubben hun har vært i en tredjedel av livet. Søndag er det bortekamp mot Brann kl. 15.