Landslagssjef Ståle Solbakken åpner for at det kan være et mentalt problem.

– Det snakker vi om, så kan man ikke utelukke det. Jeg ser ofte på det som fotballrelatert, sier landslagssjefen før EM-kvalifiseringskampen mot Kypros torsdag kveld.

Under hele perioden til Solbakken er tallene klare:

  • På 21 offisielle kamper har Norge sluppet inn 23 mål.

  • 11 av disse har kommet etter 80 spilte minutter.

  • Seks av Norges åtte baklengsmål i EM-kvaliken har kommet i kampens ti siste minutter (pluss tillegg) – dårligst av alle i kvalifiseringen. Estland, Gibraltar, Luxembourg og Belarus deler andreplassen med fire baklengs etter 80 spilte minutter.

Grafikk: www.sofascore.com

Solbakken har tidligere sagt at grunnen til de mange baklengsmålene kan være slitne bein og hoder, tilfeldigheter og det mentale.

– Hva har du gjort siden? Hva slags grep har du tatt for å forhindre det?

– Du ser jo alltid på hva som skjer og hva vi gjør i etterkant, men jeg er ikke i tvil om at det sonespillet vi spiller er den beste måten å gjøre det på når det fungerer. Når spillerne blir litt mer slitne i hodet og litt mer slitne i beina, så er det naturlig at refleksene og intuisjonen kanskje blir litt annerledes, sier Solbakken – og utdyper:

– Da gjør man kanskje noe i hverdagen (på klubbnivå) som man kanskje ikke skal gjøre. Det tror jeg er den største grunnen, det å klare å holde konsentrasjonen og klare å holde de avtalene den siste halvtimen som man klarer første timen.

En kamp varer jo i 90 minutter. Er taktikken dårlig hvis den bare holder i 60 minutter?

– Nå kan du jo ikke si det på alt da. Det kan jo være andre faktorer som kommer inn også. Du kan se veldig forskjellig på det. Det er to-tre ganger hvor kampen er over den ene eller andre veien. 3-0-målet til Spania for eksempel, 3-1 Kypros, 2-1 Georgia – kampen er jo over, sier Solbakken.

Tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal mener svaret ligger i å ha én klar strategi i sluttminuttene.

– Hvordan du skal opptre med ballen, hvordan du skal presse motstanderen, hvordan du skal spille på resultat. Noe alle er forent om. Noen vil holde i ballen, andre vil dunke den langt unna. Begge deler går an, men det er bare rom for én av dem, sier Rekdal, som blir landslagsekspert i VGTV-studio under kampene mot Kypros og Spania denne uken.

Han ble HamKam-trener sommeren 2020. På det tidspunktet var skatt, død, coronafrykt og Kamma-baklengs på overtid omtrent det eneste sikre i livet.

– Vi begynte med å få masse stopp i spillet og alltid flytte ut laget, minnes Rekdal om strategien de valgte den gangen og som var med på å løfte HamKam fra tre til 39 poeng.

– Synes du Solbakken har gjort tydelige nok grep for å unngå mål imot på slutten?

– Det er umulig å vite, siden jeg ikke vet hva som blir sagt på benken, svarer den tidligere Rosenborg-treneren.

I sin tid på Lerkendal hadde Rekdal dansken Martin Langagergaard som mental trener. Inntil han ble overtatt av nettopp Solbakken og det norske landslaget.

– Vi har jobbet sammen veldig godt i FC København. Vi har vært gjennom både triumfer og tragedier, og corona, europeiske triumfer og seriemesterskap og det hele, forteller Ståle Solbakken.

Håpet er at Langangergaard kan bidra med de ekstra to–fem prosentene.

– Enten ved at vi som lag har et felles språk, en felles kommunikasjon eller felles målsetting som alle blir integrert i. Han jobber også individuelt med de som behov for det, sier Solbakken.

– Har det funket?

– Veldig, slår Solbakken fast.