– Det jobbes med anken. Vi er i gang med det som skal gjøres. Foreløpig er det ikke så mye å si. Vi er litt på reisefot nå, men skal ha et møte igjen senere i dag hvor vi skal samle trådene. Vi har en struktur på hvordan dagen ser ut, sier Arild Monsen, sprintlandslagstrener til VG.

En anke etter det vanvittige dramaet på femmila må komme innen tirsdag ved 16.30-tiden.

Monsen jobber sammen med Klæbo selv, langrennssjef Espen Bjervig, Torbjørn Skogstad, leder av langrennskomiteen i Skiforbundet og Torbjørn Broks Pettersen, som er Skiforbundets mann inn i regelkomiteen til det internasjonale skiforbundet (FIS), med å vurdere saken.

– Jeg har gitt min betenkning som fagmann på regelverket, bekrefter Broks Pettersen til VG.

Monsen forteller at de ikke får bistand fra jurister eller folk utenfor skiforbundet.

– Dette har vi kontroll på selv. Vi samler videobilder og har fått mye grunnlag, sier Monsen.

Senere mandag kveld sier Bjervig at det motsatte er tilfelle til VG. Han ville imidlertid ikke si stort mer enn det.

Klæbo og Bolsjunov kom i kontakt på oppløpet, og russerens stav gikk i to. Klæbo spurtet først i mål foran Iversen og Bolsjunov. Russerne leverte raskt protest, og omtrent en time etter målgang ble Klæbo disket. Dermed fikk Iversen gullet, Bolsjunov sølvet og Simen Hegstad Krüger bronse.

Norge leverte motprotest som ble avvist. Bjervig varslet kort tid etterpå at Norge vil anke. FIS vil i så fall sette ned en appellkommisjon, med lederen av regelkomiteen og to medlemmer, for å vurdere saken. Deres svar kommer innen 72 timer.

– Vi arbeider mot ankefristen. Utover det har jeg foreløpig ingen kommentar, sier Bjervig.

foto
I TENKEBOKSEN: Norges Skiforbund vurderer å anke Johannes Høsflot Klæbos disk på VM-femmila. Torbjørn Skogstad (øverst til venstre), Arild Monsen (øverst til høyre), Torbjørn Broks Pettersen (nederst til venstre) og Espen Bjervig (nederst til høyre) jobber med saken. Foto: VG/NTB

I FIS-juryen søndag satt norske Marte Aagesen Trondsen og Jakub Tejchman fra Tsjekkia. Juryen disket Klæbo for regelen «ICR 343.10»:

«I alle konkurranser hvor en løper blir tatt igjen, må begge sørge for at passeringen kan skje uhindret. Den som passerer har ansvaret for korrekt passering. Han/hun må ha sine ski foran skiene til den som blir tatt igjen, før passeringen kan regnes som gjennomført».

– Hele saken står på hvordan den regelen blir tolket. Vi har et annet syn på om det er en obstruksjon, og hvem som har forkjørsrett. Jeg synes det var en usedvanlig streng straff mot Johannes, sier Arild Monsen.

FIS’ jury lager en skriftlig avgjørelse. Den sendes til de involverte forbundene og utøverne. Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, sier til VG at dokumentet kun er til internt bruk.

Å anke en sak til appellkommisjon koster 100 sveitserfranc, omtrent 920 kroner. Den symbolske summen tilbakebetales om Norges Skiforbund får medhold. Hvis ikke går summen til FIS.

Klæbo skrev på Instagram at han var sint og frustrert søndag. Monsen sier at 24-åringen var med på en felles middag på kvelden.

– Johannes viser stor profesjonalitet. Han fikk litt alenetid før vi hadde en hyggelig middag sammen. Han koste seg med laget, og lagkameratene var også helt fantastiske, sier Monsen.