– Vi tror i hvert fall vi har gode rutiner på dette. Men det gir alltid en ettertanke når slike saker dukker opp. En sak som i Godset gjør at vi vil ta en ekstra kikk og se om det er noe som kan forbedres. Det vil være rart om ikke alle klubbene gjør det samme, sier Espen Engebretsen, daglig leder i Sarpsborg 08, til VG mandag.

Fredag ble det kjent at tidligere hovedtrener Henrik Pedersen er ferdig i klubben. Den avgjørelsen ble tatt kort tid etter det ble kjent at klubben hadde mottatt varsel om rasisme fra treneren. Pedersen har tilbakevist beskyldningene.

Arbeidsforholdet med Pedersen er avsluttet, men varslingssaken behandles videre.

– Vi erkjenner at vi ikke har hatt gode nok rutiner. Det er noe vi umiddelbart tar tak i og får på plass. Enten har de ikke vært der, eller har de ikke vært gode nok. Det skal vi ha fokus på nå, sa Ivar Strømsjordet, styreleder i Strømsgodset, til VG.

– Tross alt driver vi en lagidrett

VG har tatt en runde rundt til alle Eliteserie-klubbenes ledere om varslingsrutinene. Tolv av klubbene responderte, og flere var åpne på at Strømsgodset-saken har vært en vekker når det kommer til denne tematikken.

– Det (Godset-saken) minner oss på at man må sikre at slike ting er i orden. Vi har rutiner for varslinger og en personalhåndbok. Så er det noe man alltid må jobbe med for å gjøre de ansatte oppmerksomhet på dette, sier Vibeke Johannessen, daglig leder i Brann.

Daglig leder Øyvind Alapnes i Tromsø sier de har gode rutiner for varsling.

– Men det vi lærer litt i lys av Godset-saken er at disse rutinene er for dårlig kommunisert ut til de ansatte og alle som har en funksjon i klubben. Det skal vi se på nå. Rutinene finnes der, men vi har kanskje ikke vært dyktig nok på å kommunisere. Det er noe vi må forbedre, sier han.

Også i Stabæk sier de at man aldri kan være hundre prosent sikre, men de har tatt grep for å gjøre det enklere for de ansatte.

– Vi har etablert «trygghetsknappen» på vår hjemmeside hvor alt kan varsles. Den går direkte til et advokatfirma, og ansatte kan da være anonyme. Saken til Godset gjør at man blir bevisst på rutinene, men vi føler at vi har gode rutiner, forteller Jon Tunold, daglig leder i Stabæk.

– Ligner ikke en ryddig prosess

Saken mellom Strømsgodset og Henrik Pedersen har fått stor oppmerksomhet. En som har satt av tid til refleksjoner rundt denne saken er advokat og spesialist på varslinger, Birthe Eriksen.

– Noe av det som er urovekkende er at de ikke har hatt varslingsrutiner på plass, og så viser hele prosessen at det første varselet ikke ble tatt på alvor. Deretter går de ut og frikjenner treneren, så er det brått flere varsler og vipps er han ute, samtidig som det fortsatt er en pågående sak, sier Eriksen og legger til:

– Det ligner ikke en ryddig prosess i det «vanlige» arbeidslivet i det hele tatt.

Hun er overrasket over at klubben ikke hadde på plass varslingsrutiner som var gode nok da dette skjedde.

– Vi er veldig ydmyke på at vi ikke har hatt gode rutiner på dette. Vi tar selvkritikk på dette, og skal få gode rutiner på plass, sier Dag Lindseth Andersen, daglig leder i Godset.

Han henviser videre til advokat Pål Kleven, som Godset har engasjert i saken. Kleven er forelagt kritikken fra Eriksen, men har ikke besvart VGs henvendelser tirsdag.