Lars Helge Birkeland hadde én bom på liggende, men leverte en superrask serie med fem treff på stående skyting i herrenes VM-stafett. TT NEWS AGENCY / X02350

Da Lars Helge Birkeland ble historisk, måtte faren «gjemme seg i skauen». – Det er verre å se det i virkeligheten enn på TV

Lars Helge Birkeland og stafettherrene sikret seg overlegent gull i Östersund lørdag ettermiddag. Dermed er han den første mannlige sørlendingen som kan vise til en VM-medalje i skiskyting.

Faren til Lars Helge Birkeland, Trygve Birkeland, er selv i Östersund og er på vei til gullfeiringen da Fædrelandsvennen snakker med han.

– Det er vanvittig bra, og veldig stort. Hele laget gjorde en kjempejobb, sier faren stolt over telefon.

Les også

Norge tok overlegent VM-gull: – Vi er overlykkelige

Arkivfoto. Trygve Birkeland er fornøyd med sønnens innsats i herrestafetten. Jacob Buchard

– Verre i virkeligheten

Lars Helge Birkeland gjorde en formidabel jobb på sin etappe under dagens herrestafett i VM i Östersund lørdag ettermiddag. På liggende skyting måtte han tåle én bom, men svarte med en plettfri og superrask serie på stående.

Sammen med lagkameratene Johannes Thingnes Bø, Vetle Sjåstad Christiansen og Tarjei Bø sikret de Norge stafettgull.

Trygve Birkeland har ennå ikke rukket å få gratulert sønnen.

– Jeg har rett og slett ikke fått snakket noe særlig med han ennå, jeg fikk bare vinket til han over gjerdet. Han har vært fullt opptatt med pressekonferanse og slik etter stafetten, men han virket fornøyd.

Han har alltid blitt nervøs av å se løpene til sønnen.

– Det er verre å se det i virkeligheten enn på TV. Jeg orker egentlig ikke å se på det og gjemmer meg litt i «skauen» fordi jeg blir så nervøs. Det går veldig fort hele greia, ler han.

Lars Helge Birkeland (t.h.), med lagkameratene Johannes Thingnes Bø, Vetle Sjåstad Christiansen og Tarjei Bø. Åserud, Lise / NTB scanpix

Les også

Faren foran sønnens OL-debut: Jeg har mange ganger lurt på om det var fornuftig av Lars Helge å satse

Feiret jul alene

Faren forteller at Lars Helge har lagt inn en utrolig innsats.

– Jeg blir veldig glad når de lykkes. Jeg ser hvor mye de legger ned i det. Lars Helge og kona satt alene i en leilighet i jul uten besøk fordi de er redd for at han skal bli smittet av noe, så det er vanvittig mye som legges ned.

Tyskland tok sølv, mens Russland fikk bronse på lørdagens herrestafett.