Da EM ble spilt i Polen og Ukraina i sommer, var det mye oppmerksomhet om rasisme og tribunebråk blant fotballtilhengerne i regionen. Også i russisk fotball har rasisme vært et problem, og fokuset blir ikke mindre etter en erklæring fra fansen av en av de største klubbene i landet, Zenit St Petersburg.

Ifølge den engelske avisen The Guardian forlanger fanklubben Landscrona at klubben avstår fra å kjøpe svarte spillere eller spillere som er homoseksuelle.

— Vi er ikke rasister, men...

- Vi er ikke rasister, men fraværet av svarte spillere i Zenit er en viktig tradisjon, står det i «manifestet» som ble publisert mandag.

Ifølge The Guardian er Zenit den eneste toppklubben i Russland som aldri har signert en afrikansk spiller. Den nordvestlige delen av Russland har også et sterkt innslag av nasjonalister, hevder avisen.

I erklæringen står det at spillerne på Zenit helst bør være fra nærområdet, men det listes opp i alt fire kategorier, og til nøds kan spillere hentes fra Skandinavia, som har «felles historie og mentalitet med nordvest-Russland» og resten av Europa.

Svarte spillere sier nei

Ifølge soccerassociation.com har klubben én spiller utenfor kategori - brasilianske Hulk.

Flere svarte spillere skal ha sagt nei til tilbud fra klubben som har vunnet Uefa-cupen etter å ha mottatt drapstrusler.

En talsmann fra klubben ville mandag ikke kommentere saken, men tidligere Zenit-spiss Alexander Panov sier at klubbens fans ikke kan påvirke innkjøpspolitikken.

— Hvis vi ikke har nok gode spillere fra St Petersburg, hva skal vi gjøre, spør han.