Storebror etter EM-sølv: – Har ofret hele livet for dette

De to siste årene har Henrik Ingebrigtsen (27) flere ganger vært nær ved å gi opp. Men i EM kunne han juble for sølv på 5000 meter.

Publisert:

JUBEL: Så glad ble Henrik Ingebrigtsen etter EM-sølvet på 5000 meter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN NORWAY

  • Erlend Nesje
Denne artikkelen er over ett år gammel

BERLIN: Gull til lillebror Jakob (17). Sølv til storebror Henrik (27). 5000-meteren på Olympiastadion i Berlin ble en fest for familien Ingebrigtsen.

Da Aftenposten halvannen time etter målgang spurte Henrik Ingebrigtsen om sølvet føltes som en gullmedalje etter alle problemene han har hatt, svarte han:

– Bare det at Jakob tar det gullet, det er en seier for meg. I vår familie er det en trang og et behov om å være best. Når Jakob vinner EM-gull, er det nesten like mye en seier for meg som for ham.

STOLT: Sølvvinner Henrik Ingebrigtsen kastet seg rundt halsen på gullvinner Jakob Ingebrigtsen. Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpix

Les også

Jakob Ingebrigtsen (17) tok sitt andre EM-gull: – Det er galskap

Skadeplaget i to år

Med det norske flagget rundt skuldrene løp Ingebrigtsen-brødrene æresrunde på Olympiastadion.

At Henrik Ingebrigtsen skulle være en del av denne enorme EM-oppturen var ingen selvfølge.

De to siste årene har han vært plaget med skader. I et intervju med Aftenposten nyttårsaften i fjor, fortalte 27-åringen at han fryktet karrieren kunne være over, at han hadde løpt sin siste 1500-meter.

Åtte måneder senere ble han nummer fire på 1500 meter og to på 5000 meter i EM.

– Det var har vært jævlig mye arbeid. På flere tidspunkt har det vært karrieretruende. Flere ganger har jeg satt meg ned mine nærmeste samarbeidspartnere og sagt at dette går ikke. Å motivere seg til å gjøre all den jobben, tre treningsøkter om dagen, pluss, pluss, pluss ... Jeg har ofret hele livet på dette, jeg har vært borte fra familien i hundrevis av døgn i året for kanskje å få det til. Det er en vanskelig situasjon. Det er lettere når du har med deg Filip og Jakob på den reisen. Men det har vært en emosjonell berg-og-dal-bane. På forskjellige tidspunkt har jeg vært ganske langt nede.

Les også

Slik hylles Jakob Ingebrigtsen (17) etter EM-bragden

Fikk maksimalt ut av 2018

Ingebrigtsen forteller at han har hatt noen positive opplevelser på veien, opplevelser som gjorde at han ikke ga opp.

– Det er mange, blant annet leger og fysioterapeuter, som har gitt meg beskjed om at jeg skulle være forberedt på at jeg ikke ville komme opp på det nivået jeg ønsket i år. Jeg har fått så mye ut av sesongen som jeg kunne ut fra forutsetningene.

Henrik Ingebrigtsen er overbevist om at han med en god høst, vinter og vår, vil ta enda et nivå og være en medaljekandidat i blant annet OL 2020.

– Trodde du underveis at du kunne vinne?

– Jeg var forberedt på at Jakob ville bli en hard nøtt å knekke. Og jeg trodde kanskje det var en større sjanse for at jeg kunne slå ham på 1500 meter enn på 5000. For det løpet han gjorde i Finland på 5000 meter (bronse U20-VM) var noe av det sykeste jeg har sett noen gang i det selskapet der. Jeg var så imponert, det var et av Jakobs største løp noensinne.

Les også

OL-gull på 1500 meter i 2020 er Jakobs største mål

Trodde medaljen glapp

Det endte med sølv på 5000 meter for storebror. Men tre runder før slutt, på vei inn i svingen, fryktet han at løpet var ødelagt da han ble hektet bakfra.

– For å være helt ærlig trodde jeg medaljen røyk da det var tre runder igjen. Jeg holdt på å gå skikkelig på trynet tre runder før slutt. Jeg ble litt stiv den neste runden, men klarte å hente meg inn igjen. Jeg klarte å roe meg ned.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Henrik Ingebrigtsen
  2. Jakob Ingebrigtsen
  3. Friidretts-EM