• Jeg vil ikke mene noe om hvilke sanksjoner som bør anvendes, men forbundet må selvsagt gå inn i denne saken, sier sportsdirektør Pål Higson.

  • Først og fremst er det veldig trist for hockeyen. Saker som dette er ødeleggende for sporten vår, sier eier og styreleder Tore Christiansen.

Hvis de to ikke har hatt arbeidstillatelsen på plass, har jo Vålerenga jukset seg til seriegull. Det er jo åpenbart.

Forrige fredag fikk Eric Chouinard sparken i Vålerenga.

UDI opplyser til Aftenbladet at klubben aldri søkte om arbeidstillatelse for den nordamerikanske angriperen. Det betyr at han i to og en halv måned spilte ulovlig for Vålerenga før arbeidsforholdet ble avsluttet.

Ifølge NRK gjelder det samme tidligere Oilers-spiller Brendan Brooks. Han er fortsatt i Vålerenga.

LES OGSÅ:

Storspilte i seriefinalen

De to nordamerikanerne ble hentet til Oslo-klubben i begynnelsen av januar og var begge viktige bidragsytere til at Vålerenga til slutt vant seriegull med to poengs margin ned til Stavanger Oilers som fulgte på plassen bak. Lagene møttes i en ren seriefinale i siste serierunde. I kampen – som Vålerenga til slutt vant 7-1 – noterte Brendan Brooks seg for to scoringer og én målgivende pasning. Eric Chouinard bidro med to målgivende pasninger.

  • Hvis de to ikke har hatt arbeidstillatelsen på plass, har jo Vålerenga jukset seg til seriegull. Det er jo åpenbart, sier Oilers-eier Tore Christiansen som har stor tiltro til at Norges ishockeyforbund kommer på banen og rydder opp.

  • Vi er ikke så opptatte av om denne saken resulterer i gull, sølv eller bronse for vår del. Det viktigste er at det blir ryddet opp i idretten vår, og at alle følger de samme konkurransereglene, sier han.

Det er lett å peke på det i ettertid når det oppstår en situasjon som denne.

- Beholder trolig gullet

Jon Haukeland er generalsekretær i Norges ishockeyforbund. Han avviser ikke at Vålerenga kommer til å bli straffet for å benytte seg av ulovlige spillere, men sier at forbundets regelverk ved første øyekast ikke gir rom for sanksjoner som eksempelvis å trekke poeng fra Vålerenga og dermed frata klubben seriegullet.

  • Men dette må vi sjekke nøyere. Nå skal vi bruke tid på å sette oss inn i saken skikkelig. I tillegg har vi bedt om en grundig redegjørelse fra Vålerenga. Så gjenstår det å se om klubben har brutt bestemmelsene våre, forklarer Haukeland.

- Ser du at det for mange kan virke rart at en klubb tilsynelatende kan bruke ulovlig arbeidskraft uten å bryte hockeyens reglement?

  • Det er på denne måten regelverk utvikler seg. Det har vært fullt mulig å endre på dette i mange år, og det er lett å peke på det i ettertid når det oppstår en situasjon som denne, sier Haukeland.

- Krever ikke Norges Ishockeyforbund at klubbene sender inn papirer som viser at spillerne de signerer er lovlig ansatt før de får spilletillatelse i norsk ishockey?

  • Nei. Og det ligger nok en praktisk vurdering bak dette. At dette ble endret for en tid tilbake hadde nok med kapasitet å gjøre.

Oilers-direktør Pål Higson sliter med å forstå hvordan Vålerenga ikke kan ha brutt regelverket til norsk ishockey.

Her snakker vi om en spiller (Eric Chouinard) som ikke har vært berettiget til å arbeide i Norge, og da har han per definisjon ikke vært spilleberettiget heller, sier Oilers-direktør Pål Higson til Aftenbladet.