Bjarte Lunde Aarsheim skifter ut Midjord med Jåttåvågen. Han er Vikings nye toppspillerutvikler.

— Jeg må innrømme at det er kult å være tilbake i Viking. Jeg gikk fra å være fan som liten til å bestemme meg som 13-14-åring for at jeg skulle bli A-lagsspiller. Da dette tilbudet dukket opp, var det veldig enkelt å si ja, sier Bjarte Lunde Aarsheim til Aftenbladet.

Som Vikings nye toppspillerutvikler skal han i hovedsak fungere som en personlig trener for klubbens største talenter. Han skal følge opp de unge spillerne som er med rundt A-laget, og skal i tillegg lede juniorlaget i sine kamper.

— Jeg brenner for å trene spillere som vil noe, som ønsker å lykkes. Det bør ikke være så mange bremseklosser for de som sitter i en juniorgarderobe i Viking. Alle bør ha et ønske om å nå toppen, sier Aarsheim.

Aarsheim kommer til å være underlagt utviklingssjef Bård Wiggen, men skal også ha et godt samarbeid med A-lagstrener Kjell Jonevret og assistenttrener Ian Burchnall.

Aarsheim (40) er et kjent navn for alle som er glade i Viking. Med 425 kamper innehar han 7. plassen på adelskalenderen i klubben.

— Det er talentarbeid jeg har hatt lyst til å jobbe med, og dette jeg tror jeg kan mye om. Jeg har selv sittet i juniorgarderoben i Viking og klart å ta steget opp på A-laget. Det er lenge siden og mye har skjedd siden den gangen, men jeg vet i hvert fall litt om veien de unge spillerne må gå, sier Aarsheim.

— En strålende mann

— Det er ingen tvil om at Viking har drevet bra på talentsiden gjennom mange år. Det ser du på antallet unge gutter som klubben har på aldersbestemte landslag. Viking har også en uttalt satsing på unge spillere. Det bør være motiverende for alle som er i posisjon til å ta steget opp på A-laget, sier Aarsheim.

Både han og Vikings daglige leder, Eirik W. Henningsen, takker Brodd for deres romslige velvilje i forbindelse med sporskiftet.

— Satsingen på unge spillere er helt avgjørende i Viking. Regionen har en forventning om at vi skal ha lokale spillere å A-laget, og det jobber vi målrettet for å få til. Jeg kjenner Bjarte godt fra vår tid sammen i Randaberg. Han er en strålende mann, en skikkelig Viking-gutt, og veldig dyktig, sier Henningsen.

For ni måneder siden var Aarsheim blant kandidatene da Viking aktivt jobbet for å fylle stillingen som toppspillerutvikler. Men så satte et styremøte og klubbens økonomiske problemer en stopper for ansettelsesprosessen.

Viking valgte å avvente – helt fram til nå. Aftenbladet får opplyst at Aarsheim i første omgang ikke blir ansatt i en 100-prosentstilling. Det betyr at han inntil videre kan kombinere jobben i Viking med sin sivile jobb i Sandnes Sparebank.

— Bjarte skal fortsette i sin sivile jobb, og arbeide som toppspillerutvikler på deltid. Men målet er at denne rollen etter hvert skal utgjøre en full stilling, sier Henningsen.

Solid erfaring

Siden han la opp som fotballspiller har Aarsheim hatt flere trenerjobber. I 2010 imponerte han stort da han tok Randaberg til 1. divisjon. Men etter opprykket valgte han å gi seg for heller å prioritere sivil jobb.

For to år siden startet han sesongen som assistenttrener til Asle Andersen i Sandnes Ulf. Da Andersen mistet jobben på sensommeren, ønsket klubben å beholde Aarsheim, men den tidligere midtbanespilleren valgte å takke nei til å lede laget videre i tospann med Tom Nordlie.

Kristian Sørli ny Brodd-trener

I fjor var Bjarte Lunde Aarsheim trener for 3. divisjonslaget Brodd. Han hadde egentlig takket ja til å lede laget også denne sesongen, men sikret seg en klausul som gjorde at han kunne forlate Storhaug-klubben for en jobb i toppfotballen. Mandag ettermiddag fikk Brodd-spillerne beskjed om at treneren gir seg.

— Vi har visst hele tiden at en kapasitet som Bjarte er i Brodd på lånt tid. Når han nå forlater oss, er vi glade for at det er til Viking. Dette vil gi et løft for dem. Jeg tror ikke isolert sett A-laget vårt vil svekkes nevneverdig i og med at vi har fått en bra erstatter, men Bjarte hadde også oppdrag i aldersbestemt avdeling hos oss. Der må vi nå finne andre løsninger, sier daglig leder Øyvind Jacobsen i Brodd.

Kristian Sørli er mannen som tar over etter Aarsheim på Storhaug. Sørli har erfaring fra spill i eliteserien og trente SIF da laget rykket ned fra 2. divisjon i 2010. Fram til i fjor vår fungerte han som toppspillerutvikler i Ranheim. Nå blir han altså ny trener i Brodd.