Antall utlendinger som reiste til Storbritannia for å se toppfotball steg til 800.000 i 2014 (opp 50.000 fra forrige undersøkelse i 2010). Dette ga britene inntekter på 684 millioner pund, over 8 milliarder kroner.

I undersøkelsen til Visit Britain kommer det frem at flest fotballturister kom fra Irland med 121.000 besøkende.

På en solid 2. plass kommer faktisk Norge med 93.000 fotballturister. Deretter fulgte Sverige med 58.000 og USA med 53.000, skriver BBC.

– Jeg er ikke overrasket over tallet. Vi i Supporterunionen for Britisk Fotball (SBF) har en del år operert med tall på rundt 80.000, sier SBF-leder Trond Fuhre til Bergens Tidende.

– Som et naboland

Han peker på flere årsaker til at England er en populær destinasjon.

– Nordmenn elsker å reise. Det er billig og enkelt å fly til England, og det er blitt mye enklere å organisere turer på egenhånd. England er som et naboland, vi føler oss trygge der. Dessuten kombinerer mange fotballkamp med shopping, sier Fuhre.

– I tillegg er supporterklubbene flinke til å informere og gi råd, tilføyer han.

Mest besøkte stadion blant utlendingene var Manchester Uniteds hjemmebane Old Trafford og Arsenals bane Emirates Stadium, begge estimert til 109.000 besøkende hver.

Deretter følger Liverpool (99.000), Chelsea (89.000), Englands hjemmearena Wembley (51.000), Tottenham (40.000), Manchester City (33.000) og Fulham (30.000).

I desember 2013 laget vi en reportasjeserie på nordmenn som er hardbarkede supportere av engelske fotballag. Les reportasjene her:

OmTottenham-fansen

OmLiverpool-fansen

Om:Manchester United-fansen

1500 på én kamp

Tore Hansen er daglig leder i Liverpools skandinaviske supporterklubb. Han har valfartet til Anfield i flere tiår. Hansen forklarer nordmenns store utfartstrang til England med Tippekampen, samt at det er enkelt og rimelig for nordmenn å dra til England.

– Britisk fotball har alltid vært populært i Norge, og dessuten er England et fint land å besøke, sier Hansen til BBC.

Ifølge den britiske statskanalen anslår Liverpools skandinaviske supporterklubb at opp mot 1500 nordmenn er på Anfield i forbindelse med de store kampene.

Premier League-sjef Richard Scudamore sier til BBC at tallene er «svært oppløftende». Og for turistindustrien er tallene til å juble over.

– Det er fantastisk å se den positive rollen som fotball spiller for å vise frem de ulike regionene i Storbritannia, sier turistminister Tracey Crouch.

Supportergrupperinger er derimot skeptiske. Mange bekymrer seg over klubbenes identitet, samt de stadig økende billettprisene. Det har vært flere protestaksjoner mot de høye billettprisene.

– Det er bra for nasjonen at turistene skaper inntekter, men vi må også ta vare på de lojale supporterne våre som har vært med på å bygge opp klubbene, sier Sean Bones, viseformann i Manchester United Supporters Trust.

Hekta på Premier League? Da anbefaler vi disse sakene: