Mandag ble det kjent atStabæk-trener Øyvind Eide får fortsette i jobben som trener for klubbens damelag.

Eide har fått en skriftlig advarsel fra klubben for sin omgang med den tidligere spilleren Leni Larsen Kaurin.

Hun reagerer sterkt på at Eide får fortsette i jobben etter at hun mener hun ble trakassert av sin tidligere trener.

Nå kobler også Norges Idrettsforbund seg på i saken.

Tas på alvor

— Vi har vært i kontakt med Norges Fotballforbund for å få informasjon. Utgangspunktet vårt er at trakassering og overgrep er noe vi tar veldig alvorlig. Vi har egne retningslinjer for det. Det er veldig viktig for oss at utøvere i norsk idrett skal være trygge på at de blir tatt på alvor. Det er altfor få som melder fra om trakassering og vi vet fra undersøkelser som gjøres at det er mange flere som opplever trakassering eller overgrep enn som faktisk rapporterer om det, sier Håvard B. Øvregård, rådgiver i avdelingen for inkludering, i Norges Idrettsforbund, til Aftenposten.

— Spesielt det siste året har vi jobbet for at terskelen for å rapportere om opplevd trakassering og overgrep skal bli lavere. Og når det kommer en slik sak som denne i Stabæk er vi nødt til å følge den opp, sier Øvregård.

— Jeg kan ikke uttale meg om denne saken konkret og eventuelt hva vi gjør videre. Men vi vet gjennom media at treneren har fått en reaksjon som handler om arbeidsforholdet til klubben. På generelt grunnlag kan jeg si at idretten har et eget regelverk, et idrettsrettslig regelverk, som alle medlemmer i norsk idrett må svare for og risikerer å bli dømt etter, hvis de begår handlinger som er i strid med dette, forteller Øvregård.

- Er dere trygge på at Stabæk har gjort alt riktig i denne saken?

— Det vil jeg ikke uttale meg om. Men saken har fått stor oppmerksomhet, ikke minst i media, da er det naturlig at vi sørger for å være informert.

- Er dette en stygg sak for norsk idrett?

— Det går ikke an å uttale seg om det kun ut fra medieomtalen. Men det jeg kan si er at alle saker som handler om trakassering og overgrep er stygge saker for idretten. Idretten er Norges største organisasjon. Og vi vet at idretten speiler samfunnet, både det positive og det negative. Den type oppførsel som finnes på andre arenaer vil vi også ha i idretten. Og jeg vil understreke at forholdet mellom en trener og en utøver ikke er et likeverdig forhold. Det vil alltid være et asymmetrisk maktforhold. Vi vet fra forskning at overgrep i idretten som regel handler om en trener som misbruker sin posisjon og sin makt. Derfor er det avgjørende at utøvere som opplever det tør å gi beskjed, sier Øvregård.

Avventer videre behandling

Han opplyser at NIF ikke direkte har vært i kontakt med Larsen Kaurin, men at de er i kontakt med fotballforbundet, som har vært i kontakt med den tidligere Stabæk-spilleren. Idrettsforbundet har heller ikke avgjort hvordan de eventuelt vil forfølge saken.

Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøgskole, reagerer også på at Eide får fortsette som Stabæk-trener:

— Hvem skal nå tørre å melde en sak etter at de har opplevd hvordan denne saken har blitt håndtert. Jeg tror svært få, både kvinnelige og mannlige utøvere, som utsettes for den type adferd vil melde inn sakene sine etter dette, sier hun til NRK.