Det anerkjente brasilianske nyhetsmagasinet Veja melder fredag ettermiddag norsk tid om at FIFA, det brasilianske fotballforbundet og sikkerhetsmyndigheter har et krisemøte i Rio de Janeiro for å vurdere sikkerheten rundt Confederations Cup (prøve-VM).

Ifølge avisen Estadao.com.br holder FIFA fast på at de ikke ønsker å avlyse Confederations Cup, men det er usikkert hva utfallet av møtet vil bli .

Angrep FIFA

Lørdag klokken 21 norsk tid spiller Brasil mot Italia i byen Salvador. Det siste døgnet har det vært store protesttog også der.

Busser fra FIFA ble angrepet av demonontranter i Salvador og Italia sitt landslag frykter for egen sikkerhet, melder Brasils ledende radiokanal, CBN.

De sier de ikke ønsker å spille i en krigssone. Her er ikke lenger en fest, men en krig , sier samfunnsviter og kommentator Juca Kfouri til radiokanalen. Kfouri befinner seg i Salvador.

De italienske spillerne er bekymret for sikkerheten på hotellet og risikoen for å bli angrepet.

Kfouri spekulerer i om at dette kan føre til Confederations Cup kan bli avlyst.

– Det at Fifas president Sepp Blatter forlot landet for et par dager siden, var heller ikke et godt signal, sier Kfouri. Fifas president hadde planlagt å være i Brasil frem til finalen i Confederations Cup, men ombestemte seg da protestene tok til i styrke.

Over en million i gatene

Over en million brasilianere demonstrerte i 80 forskjellige byer torsdag kveld og natt til fredag norsk tid.

I byen Ribeirão Preto i delstaten São Paulo ble en 18 år gammel demonstrant påkjørt og drept i demonstrasjonstoge t. Demonstrantene sperret gaten og en bilist ønsket å komme frem. Bilisten kjørte rett inn i folkemengden.

Har krevd sitt første liv

” En person kjørte over en gruppe mennesker og en ung mann døde”, opplyser politiet i São Paulo på Twitter.

I flere av byene var det over 100.000 mennesker i gatene. Ingen har en eksakt oversikt over hvor mange som har deltatt i demonstrasjonene de siste ni dagene, men stadig flere brasilianere går ut i gatene.

Informasjon om demonstrasjoner spres kontinuerlig på i sosiale media .

Demonstrasjonene er i utgangspunktet ikke-voldelige, men kriminelle blander seg med folkemengdene og har i alle de store byene utført en rekke skadeverk og innbrudd.

I Belo Horizonte brøyt vandaler seg blant annet inn i en bank.

I de største byene kan det minne om krigssoner med brennende biler, omfattende skadeverk og harde konfrontasjoner mellom politi og demonstranter.

Fra bussbillett til tropisk vår

Demonstrantene startet onsdag i forrige uke da myndighetene ønsket å øke bussprisene i São Paulo. Dette har de nå trukket tilbake, men protestene fortsetter mot myndighetene.

Befolkningen ønsker en ny kurs og har mistet tilliten til gjennomkorrupte politikere.

Protestene retter seg blant annet mot at verken helsesystem eller utdanningssystem fungerer, og at det hvert år forsvinner minst 150 milliarder kroner til korrupsjon.

Videoen til brasilianske Carla Dauden fra Brasil er blitt sett av 2,5 millioner mennesker i løpet av fire dager .

Hun forteller om tilstanden i landet og om hvorfor hun ikke skal til VM neste år.

Se videoen her! (Ekstern lenke)

Lørdag er det planlagt demonstrasjoner i opp mot hundre brasilianske byer. Det er ventet at demonstrasjonene lørdag vil være større enn alle demonstrasjonene så langt.