Den spanske La Liga-klubben Rayo Vallecano offentliggjorde i dag kommende sesongs nye drakter. Og det er særlig den svarte andredrakten som nå få mye oppmerksomhet.

Fotballdrakten har nemlig en regnbuefarget stripe både på forsiden og baksiden. Stripen er altså helt lik regnbueflagget – det verdenskjente symbolet for rettighetene og frigjøringskampen for LHBT-personer (homofile, lesbiske, bifile og transpersoner).

Gir syv euro til veldedighet per solgte drakt

De seks fargene i stripen representerer seks forskjellige sosiale urettferdigheter som finnes i Spania.

Rød: Kreft

Oransje: Funksjonshemninger

Gul: Sammen med de som aldri mister håpet

Grønn: Beskytte miljøet

Blå: Barnemishandling

Rosa: Kvinnevold

Hele regnbuen representerer kampen mot hets av folk med annen seksuell legning.

– Syv euro fra hver drakt blir donert og fordelt til utvalgte organisasjoner som representerer arbeid med hver av de veldedige formålene, skriver klubben på Twitter.

– Kjempekult!

Gjert Moldestad, Brann-supporter og redaktør for Den 12. mann. Foto: Arkiv

Reaksjonene på den litt utradisjonelle drakten er både sterke og mange. Twittermeldingen med bilde av andredrakten er i skrivende stund retweetet 2600 ganger, og Rayo Vallecano får både tyn og ros.– Hva i alle dager er dette? skriver enkelte på Twitter, mens andre synes drakten er fin.

– Jeg har tenkt å kjøpe meg en sånn drakt, sier Gjert Moldestad, som er redaktør for supporterbladet Den 12. mann.

Den profilerte Brann-supporteren, som er åpen homofil og flere tilfeller at talt homofiles sak innenfor idrett, er glad for at Rayo Vallecano bryter grenser med sin nye andredrakt.

Veland: – Rayo viser vei

– Jeg synes det er kjempekult. Vi ser at dette er en av de viktigste menneskerettighetssakene i verden, og nå begynner fotballen også å ta ansvar. Synlighet markering er viktig i kampen mot homofobi, sier Moldestad.

– Det er noen oppegående mennesker i den klubben der. Kanskje de burde fått en jobb i FIFA? Da kunne vi kommet et stykke på veien, sier Brann-supporteren.

Også C Mores ekspert på spansk fotball, Petter Veland, roser Vallecano-drakten.

– Igjen viser klubben vei og tar ansvar utenfor banen, skriver han på Twitter.

PS! Rayo Vallecano er en av klubbene Martin Ødegaard er heftig linket til før den kommende La Liga-sesongen. Kanskje får vi se 16-åringen spille i regnbuedrakten?