Manuel Neuer gjorde gode forberedelser før straffesparkkonkurransen mot Italia. Her redder han Matteo Darmians straffe. Manuel Neuer gjorde gode forberedelser før straffesparkkonkurransen mot Italia. Her redder han Matteo Darmians straffe. Foto: REUTERS

Hemmeligheten bak Tysklands suksess: Bruker nettbrett i garderoben

Manuel Neuers strafferedninger var langt fra tilfeldigheter.

FØLG DIREKTE FRA 21.00: Tyskland-Frankrike

Ett byks til venstre og ett til høyre — to perfekt utførte handlinger fra Manuel Neuer var nok til å sikre Tyskland en plass i kveldens semifinale mot vertsnasjonen Frankrike.

De to redningene av forsøkene fra Italias Matteo Darmian og Leonardo Bonucci, var nok til å avgjøre lørdagens straffesparkkonkurranse til Tysklands fordel - i tillegg til et par til håpløse straffer Neuer ikke engang trengte å redde.

Mesut Özil, Mario Gomez og resten av de tyske spillerne bruker nettbrett på å forberede seg på EM-kampene. Foto: AP

Det var naturligvis ikke bare tilfeldigheter som gjorde at keeperstjernen for eksempel reddet Leonardo Bonuccis straffe, plassert helt nede i Neuers høyre hjørne, på mesterlig vis. Tyskeren hadde nemlig teknologien på sin side. EM-målkongens søster var i livsfare: — Hadde blod over hele meg.

I garderoben før kamper har det nemlig blitt vanlig at Neuer og de andre sitter med nettbrett. Det er imidlertid ikke Angry Birds og Facebook som opptar de tyske spillerne, men snarere nyskapende apper som er ment å hjelpe dem med å gjøre lure taktiske valg på banen.

Neuer hadde nemlig tilgang på Penalty Insights Function, en app som hjelper keepere med å gjenkjenne mønstre i hvordan motstandere tar straffespark. Bayern München-keeperen fikk tilgang til en rekke videoer der han kunne studere alt fra hvordan spillerne løp mot straffemerket til hvor de foretrekker å plassere ballen.

UTTALELSEN SOM VEKKER HARME: - Folk vil ikke ha Jerome Boateng som nabo.

Ble brukt før berømt seier

Allerede i en årrekke har lag studert hvordan motstanderens spillere tar straffespark, i påvente av en eventuell straffesparkkonkurranse. Ny teknologi gjør det imidlertid mulig å behandle større datamengder, såkalt big data, for å gi en mer helhetlig spådom over hvor en spiller vil skyte.

Det er slik teknologi Tyskland nå benytter seg i sitt forsøk på å hente hjem EM-trofeet for første gang på 20 år.

Appen har blitt utviklet av selskapet SAP, i samarbeid med det tyske fotballforbundet (DFB).

— Den nye generasjonen av utøvere er veldig engasjert i data, og spillerne vil se rapportene. De har en veldig åpen innstilling til ny teknologi, sier Stefan Wagner, daglig leder i SAP til CNBC.com.

Det tyske landslaget lå med brukket rygg i 2004. Så kom det år med innovasjon - og til slutt stor suksess. Her er to av de som har vært med på hele reisen, Joachim Löw (landslagssjef, tidligere assistent) og Bastian Schweinsteiger (midtbaneveteran), på treningsfeltet før en vennskapskamp i mars. Foto: AP

I tillegg til Neuers straffe-app, har de tyske spillerne tilgang til en app som tegner et bilde av spillestilen til motstanderen, for eksempel hvordan laget angriper og forsvarer seg. Det tyske landslaget brukte slike apper allerede da de vant VM i 2014.Manager for det tyske landslaget, Oliver Bierhoff, forklarte hvordan appen fungerer i et intervju med ESPN foran VM-semifinalen i 2014 mot Brasil i 2014. Bierhoff fortalte at spillerne brukte appen til å bli kjent med spillerne Brasil ville bruke i superstjernen Neymars skadefravær.

Tyskland vant som kjent kampen 7-1. I teknologi— og fotballkretser har det blitt hyppig debattert om hvor avgjørende teknologien var for at Tyskland hentet hjem VM-gullet.

— Vi har utarbeidet en filosofi sammen med det tyske landslaget: De har treneren, de har trenerapparatet, de tar beslutningene. Vi bare gir dem fakta til å underbygge beslutningene, sier Wagner.

26 ÅR ETTER GJENFORENINGEN: Her er kartet som viser at Tyskland fortsatt er delt i to - på fotballbanen.

- Konkurransefortrinn

Bruk av store datamateriale er i stor vekst i internasjonal toppidrett. Allerede på starten av 2000-tallet brukte baseballklubben Oakland Athletics dataanalyse til å revolusjonere spillerlogistikken. Også i andre amerikanske idretter har teknologiske nyvinninger fått stor innflytelse.

Nå virker det tyske landslaget å være i front av en teknologisk utvikling innen fotballen. Helt siden Jürgen Klinsmann og Joachim Löw tok over de tyske landslaget i 2004 har det vært stort fokus på innovasjon i det tyske landslagsmiljøet.

— I dag ser alle idrettslag etter innovative måter å skaffe seg et konkurransefortrinn på, sa Oliver Bierhoff i 2014, ifølge The Telegraph.

I løpet av denne uken kan det komme en ny belønning i form av et EM-gull, men aller først må Frankrike slås torsdag kveld.